Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Muž, ktorého spájali s vraždou 20-ročnej Nikoly, je na slobode
Zdielať na

Muž, ktorého spájali s vraždou 20-ročnej Nikoly, je na slobode

BRATISLAVA / Muž, ktorého spájali s vraždou Nikoly zo Senice a mal si odsedieť sedem rokov za iný trestný čin v Českej republike, je na slobode. Polícia už mala koncom minulého roka v rukách podozrivého. Generálna prokuratúra ale v máji zrušila jeho obvinenie pre nedostatok dôkazov. O týchto zvratoch vo vyšetrovaní obzvlášť závažného zločinu vraždy informovala TV JOJ pred štyrmi mesiacmi.

Koncom minulého roka bol z vraždy Nikoly Beblavej obvinený 37-ročný Milan. V tom čase bol za mrežami českej väznice, kde si odpykával trest za iný trestný čin. Muž sa mal spolu s komplicmi pokúsiť minulý rok prepadnúť v Českej republike rodinu a obrať ju o doláre. Súd ho uznal vinným. "Ide o vec vedenú Krajským súdom v Brne. O veci bolo rozhodnuté 9. októbra 2017, následne Vrchný súd v Olomouci rozhodnutie Krajského súdu v Brne potvrdil. Rozhodnutím Krajského súdu v Brne bol odsúdený k trestu odňatia slobody v trvaní päť rokov," uvádza sa vo vyjadrení krajského úradu v Brne. 

Zmena nastala tento rok v auguste. Z väzenia v Českej republike bol Milan D. prepustený. "Pôvodný trestný čin lúpeže nakoniec súd prekvalifikoval na prípravu na vydieranie a klient nakoniec bol odsúdený na päťročný trest nepodmienečný. Česká právna úprava umožňuje požiadať o prepustenie u prvotrestaných osôb po jednej tretine a vzhľadom k veľmi dobrým hodnoteniam, ktoré môj klient obdržal z Ústavu na výkon trestu napokon Okresný súd v Ostrave rozhodol o podmienečnom prepustení z výkonu trestu," povedal obhajca Milana D. Peter Schmidl. 

Generálna prokuratúra vydala začiatkom mája rozhodnutie, ktorým zrušila obvinenie o vznesení obvinenia ako absolútne nezákonné, dokonca podľa slov obhajcu Milana D. kritizovala v tom zrušujúcom rozhodnutí podriadené orgány činné v trestnom konaní za frivolnosť a svojvoľné hodnotenie niektorých dôkazov. "Pretože podľa názoru generálnej prokuratúry aj dôkazy vykonané a svedčiace v prospech môjho klienta boli orgánmi činnými v trestnom konaní vykladané v jeho neprospech. Takže momentálne je znovu v pozícii svedka, a čo sa vo veci deje, tým pádom my informovaní nie sme," dodal Schmidl. 

Po ôsmich rokoch je pravdepodobne prípad na začiatku. Keďže muž, ktorý už bol obvinený z vraždy Nikoly je oslobodený. "Polícia v zmysle zákona prerušila trestné stíhanie. Na základe získaných dôkazov a dlhoročne vykonávaných procesných úkonov nebolo možné opätovne vzniesť obvinenie konkrétnej osobe," uviedla Mária Linkešová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy