Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskom otriasol ďalší škandál. Eurokomisia viní železničnú spoločnosť
Zdielať na

Slovenskom otriasol ďalší škandál. Eurokomisia viní železničnú spoločnosť

BRUSEL / Slovenskom opäť otriasol škandál. Tentokrát sa jedná o železnice a ich použité vagóny. Podľa správy eurokomisárky sa dáta nenávratne stratili pre pochybenie zamestnanca.

Slovensko má na krku škandál. V júni 2016 prišla neohlásená kontrola Európskej komisie zistiť, ako sa u nás predávajú použité vagóny. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) údajne bránila vo vykonaní inšpekcie.

​Podľa správy eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrete Vestager došlo k nenávratnej strate dát, o ktoré mali inšpektori záujem. Dáta sa stratili po premazaní úložiska na služobnom notebooku zamestnanca železničnej spoločnosti Slovensko.

Podľa informácii TV JOJ z prostredia železníc, laptop, ktorý pri neohlásenej kontrole požadovala Európska komisia pri inšpekcii v ZSSK mal patriť vtedajšiemu členovi Predstavenstva ZSSK Igorovi Krškovi. V reakcii ZSSK uvádza, že v čase kontroly Komisie už v štátnej firme nepôsobil a notebook mal od spoločnosti ZSSK odkúpený do osobného vlastníctva.

Igor Krško patril k vedeniu Železničnej spoločnosti Slovensko, ktoré bolo odvolané ministrom dopravy Romanom Brecelym. V ZSSK pôsobil ako prevádzkový riaditeľ za čias, keď ministrom dopravy bol Ján Počiatek. Pre TV JOJ sa k celej situácii Igor Krško vyjadril nasledovne:

"Ja som sa dohodol ohľadom skončenia pracovného pomeru k istému dátumu. Odišiel som a požiadal som firmu o to, aby som si mohol odkúpiť notebook. Toto všetko prebehlo spôsobom, ktorý predtým prebehol už niekoľkokrát, u iných kolegov. Notebook som teda potom zobral, odišiel som do zahraničia a keďže som notebook plánoval použiť na súkromné účely, aby ma nikto neobviňoval z toho, že tam budem mať nejaké firemné dáta, tak som ho dal špecializovanej firme na to, aby mi tam dala software pre vlastné účely. A tým to je, že tam neboli žiadne dáta. O tom, že začala kontrola, som sa dozvedel asi 3 dni potom, čo som bol v zahraničí. Povedal som, že som preč a asi po dvoch týždňoch ma kontaktovali od bývalého zamestnávateľa, že by potrebovali môj notebook. Hneď, ako som mohol, tak som ho doniesol s tým, že som im dal aj prístup na súkromný mail, aby mohli skontrolovať, či tam náhodou niečo nie je. Povedal som, že nemám problém prísť vysvetliť, čo sa stalo, ale nikto ma nekontaktoval. S Európskej komisie ma priamo nikto nekontaktoval. Môj bývalý zamestnávateľ ma oslovil a ja som mu dal kontakt na firmu, ktorá to robila, dal som im všetky potvrdenia a aj mailovú komunikáciu, ktorá prebehla s príslušným odborom ZSSK ohľadne odkúpenia notebooku. V celej firme je 25 riaditeľov a nikto nebránil, ja som pokojný, lebo nič nekalé sa nedialo. Takže neviem, čo si mám o tom myslieť. Kontrolovali tri železničné spoločnosti a v notebooku sa snažia nájsť niečo, čo nenašli v iných firmách, ale nemali tam ani čo nájsť. Nemám pocit viny, lebo ten by som mal iba v tedy, ak by som vymazal niečo, čo by mohlo viesť ku kartelovej dohode. Dotyčný nákup sa netýkal ani Slovenska, tak ja nemám byť prečo podozrivý. Podnet vzišiel od jedného súkromného dopravcu a jednalo sa o nákup vozňov České dráhy od ÖBB. My sme nikdy nerokovali o nákupe vozňov od ÖBB, keď som tam pôsobil a posledné dva vozne sme kúpili v roku 2007 a to boli dva autovozne - na prepravu áut. Čiže nikdy sme nejednali ani s Českými dráhami a ani s ÖBB, to by museli existovať záznamy aj inde. Každopádne, keby mi včas povedali, že chcú môj notebook, tak by sa to možno dalo zachrániť. Ale keď už som volal do tej firmy, tak mi povedali, že je to už vymazané, nedá sa to vrátiť, lebo takú som zadal požiadavku."

Celé vyjadrenie ZSSK:

ZSSK je zaskočená predbežným stanoviskom Európskej komisie, nakoľko ZSSK nebránila vo výkone inšpekcie. Práve naopak, bola jej plne súčinná. V danom prípade ide o notebook bývalého člena predstavenstva ZSSK, ktorý v čase, keď oň Európska komisia požiadala, nebol už vo vlastníctve ZSSK, ale bol odkúpený. ZSSK vez zbytočného odkladu vyhovela všetkým požiadavkám Európskej komisie a ZSSK obratom predložila všetko požadované, vrátane desiatok notebookov, mobilných telefónov či umožnila prístup do všetkých kancelárií. Spomínaný bývalý člen predstavenstva ZSSK skončil vo svojej funkcii 17. júna 2016. 21. júna 2016 bol uvoľnený z pozície riaditeľa úseku, 23. júna 2016 mu bol udelený súhlas na odkúpenie mobilného telefónu a počítača do súkromného vlastníctva. 28. júna 2016 začala neohlásená kontrola Európskej komisie v ZSSK.

Pozrite si aj reportáž o prácach na železnici:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy