Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA zadržala dvoch daňových úradníkov. Mali si pýtať úplatok 50 000 eur
Zdielať na

NAKA zadržala dvoch daňových úradníkov. Mali si pýtať úplatok 50 000 eur

NOVÉ ZÁMKY / Vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky vzniesol obvinenie pre zločin prijímania úplatku a pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obvinení sú dvaja kontrolóri z daňového úradu v Nových Zámkoch. Pýtali si 50 000 eur.

V auguste začalo rozpracovanie, v septembri vyšetrovanie a minulý týždeň v piatok bol jeden z podozrivých už aj zadržaný. Pavol P., donedávna zamestnanec novozámockého daňového úradu, dostal za úlohu, spoločne s kolegyňou Ninou Z., skontrolovať účtovníctvo firmy venujúcej sa gastronómii. Tá sídli neďaleko Galanty. Kontrola nedopadla podľa predstáv zákona a v jednom bode sa rozišli aj predstavy podnikateľa a kontrolórov z Nových Zámkov. "Keď zistili vo firme daňové nedostatky, mali si vypýtať od podnikateľa z Veľkej Mače úplatok vo výške 50 000 eur," uviedol hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka. 

Peniaze mali putovať do vrecka kontrolórov – na oplátku, aby nezačalo žiadne daňové správne konanie. To, či došlo aj k fyzickému k prevzatiu peňazí polícia zatiaľ nespresnila. Obvinení z prijímania úplatku sú len dvaja úradníci z Nových Zámkov. "Korupčné konanie vyšetrovateľ kvalifikoval ako zločin prijímania úplatku a zneužitie právomocí verejného činiteľa," dodal Slivka. 

Pavol. P. už medzičasom putoval do väzby, Nina Z. je stíhaná na slobode. V prípade dokázania viny im hrozí 7 až 12-ročný trest za mrežami. "V odhalených prípadoch boli zamestnanci finančnej správy postavení mimo službu, zároveň boli podané trestné oznámenia na políciu pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa," povedala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy