Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rozbité okná a strach o život. Obyvatelia osady hádžu kamene po autobusoch
Zdielať na

Rozbité okná a strach o život. Obyvatelia osady hádžu kamene po autobusoch

RUDŇANY / Autobusy dostávajú pri osadách na Spiši kamenné sprchy. Za päť mesiacov musel dopravca riešiť desať prípadov rozbitých okien na vozidlách. O zdravie a život ide aj cestujúcim. V hre sú preto radikálne opatrenia.

Keď vodiči autobusov prechádzajú Rudňanami musia byť v poriadnom strehu. Nikdy totiž nevedia z ktorej strany vyletí kameň. "Rudňany to je neskutočne kritické. Tam kamene lietajú hore-dole. Detičky zoberú kameň a hádžeme. Vidíme autobus, hodíme doňho. Nerozmýšľajú, že ten autobus je prospešný aj pre nich," opísal situáciu vodič autobusu Ivan Líška

​Najčastejšie rozbijú bočné sklá na autobuse počas jazdy. Vozidlo nemôže pokračovať a cestujúcich preto čaká čakanie na náhradný a vodiča telefonát na políciu. "Posledným prípadom je trestná vec z 10. 9. 2018, kedy dve osoby hádzali kamene do skiel autobusu v Rudňanoch na začiatku obce a rozbili dve sklenené výplne. Škoda bola vyčíslená na sumu približne 2000 eur. Policajti OO-PZ Markušovce zistili, že skutku sa dopustili dve maloleté osoby," informovala Jana Mésarová, hovorkyňa KR PZ Košice. 

Dopravcovi vznikajú majetkové a prevádzkové škody, tie sa rátajú za posledných päť mesiacov na 10 000 eur. No vážnejšie je ohrozenie cestujúcich či vodičov. "Jeden z posledných prípadov bol taký, že kameň skončil až na sedadle autobusu. Našťastie tam nesedel žiaden cestujúci. Za posledné mesiace od mája do septembra to bolo desaťkrát poškodenie autobusov rozbitím skiel nejakým kamenným predmetom," povedal Ľubomír Pastiran, riaditeľ pobočky dopravcu SNV. 

Ak sa situácia nezlepší, vedenie autobusovej spoločnosti je rozhodnuté zrušiť zastávky pri osadách v obci Rudňany. "Jedným z možných riešení je nezastavovať na týchto zastávkach, kde ohrozujú našich cestujúcich," potvrdil Ľubomír Pastiran. "Ja to pozorujem, keď ideme cez osadu smerom na Poráč. Cestujúci si presadajú z pravej strany na ľavú, aby nekúpili kameň do hlavy. Stále v tej istej oblasti sa to stáva," dodal vodič autobusu 

Pozrite si aj reportáž o kolapse vodiča autobusu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy