Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia vytvorila profil najnebezpečnejšieho vodiča na cestách. Upozorňujú na čo si treba dávať pozor
Zdielať na

Polícia vytvorila profil najnebezpečnejšieho vodiča na cestách. Upozorňujú na čo si treba dávať pozor

BRATISLAVA / Mladí vodiči od 18-sť do 29-ť rokov spôsobujú pod vplyvom alkoholu najviac dopravných nehôd. Vyplýva to z policajných štatistík, ktoré zverejnilo policajné prezídium s ministerstvom dopravy. Počas sedemročnej spolupráce v rámci dňa zodpovednosti sa im však darí každoročne negatívne čísla postupne znižovať.

Pálčivým problémom slovenských vodičov je stále alkohol. A keď sa tisíce údajov v policajných štatistikách rozmenia na drobné zistíme, že alkohol dodá odvahu sadnúť si za volant najčastejšie mladým od 18 do 29 rokov. Medzi polnocou a štvrtou ráno zavinili až 54 percent nehôd pod vplyvom alkoholu. "A potom až 69 percent od 4 hodiny ráno do ôsmej ráno. To odzrkadľuje, že mladí ľudia žijú, chodia po tých krčmách, z piatka na sobotu, respektíve zo soboty na nedeľu, nám robia tí mladí vodiči najväčšie riziko," potvrdil Ľuboš Rumanovský, riaditeľ Odboru dopravnej polície PPZ.

​Becep, teda oddelenie pre bezpečnosť cestnej premávky ministerstva dopravy, polícia a združenie výrobcov piva si pred siedmimi rokmi dali neľahkú úlohu, prevychovať vodičov. To sa im aj darí, ale pomaly. "Vodiči si myslia, že zvládnu vtedy viac než naozaj sú schopní zvládnuť, majú impulzívnejšie reakcie a stretávame sa s tým, že majú takú ilúziu bezpečnej jazdy, strácajú sebakontrolu, zvyšuje sa ich reakčný čas, zhoršuje sa motorika," vysvetlil Milan Troška, riaditeľ oddelenia Bezpečnosti cestnej premávky MDaV SR.

Mladí síce hromžili, ale policajti dobre vedeli, prečo už pár rokov kontrolovali vodičov idúcich z festivalov. Za celé leto sa v okolí dejiska veľkých festivalov nestala takmer žiadna nehoda. "Až na 1 dopravnú nehodu na jednom festivale sme nemali takmer žiadnu, čo je si myslím veľmi dobrý úspech," povedal Rumanovský. "V tých sledovaných okresoch, kde boli tie festivalya a kde boli posilnené hliadky, komunikácia bola zameraná práve na tieto cieľové skupiny, tam nám poklesli tie nehody medziročne o 64 percent," potvrdila aj Jana Shepperd, prezidentka Združenia výrobcov piva a sladu.

Lenže august znamenal aj smutné štatistiky. Minulý mesiac zomrelo na našich cestách od začiatku roka najviac ľudí. "Poviem úprimne, že mesiac august bol z pohľadu vývoja dopravnej nehodovosti veľmi zlý. Mali sme až 30 usmrtených osôb, čo je veľmi veľké číslo v porovnaní s inými mesiacmi tohto roka," potvrdil Rumanovský.

Šéf dopravnej polície vidí v zvýšenom počte tragických nehôd jeden dôležitý spoločný menovateľ a to extrémne horúčavy. "Podobný trend naozaj bol v okolitých najbližších štátoch, že naozaj ten august, to teplo robilo svoje a tie ukazovatele štatistické boli v porovnaní s inými rokmi dosť veľmi vysoké," popísal Rumanovský.

A toto bola jedna z augustových smrteľných nehôd:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy