Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za brutálnu vraždu ho súd posiela na 11 rokov za mreže. Odvolal sa a chce nižší trest
Zdielať na

Za brutálnu vraždu ho súd posiela na 11 rokov za mreže. Odvolal sa a chce nižší trest

PREŠOV / V Prešove v utorok uzavreli prípad brutálnej vraždy, ktorá sa stala pred dvoma rokmi pri obci Župčany na východnom Slovensku. Obvineniu z obzvlášť závažného zločinu vraždy čelil vtedy iba 16-ročný mladík, ktorý sa k ohavnému skutku pred súdom priznal. Dvojica sa vtedy stretla za účelom poskytnutia sexuálnych služieb. Okresný súd mladíkovi za vraždu muža, ktorého surovo dobodal nožom, vymeral 11 rokov za mrežami. Krajský súd ale rozhodol o znížení trestu.

Dnes už 18-ročného mladého muža predviedli pred súd s putami na rukách. Už takmer dva roky je za mrežami. Z obzvlášť závažného zločinu vraždy bol obvinený v októbri 2016 po nájdení zohaveného mužského tela. Štyridsaťtriročný muž, ktorý sa stal obeťou vraždy, mal podľa výsledkov pitvy na tele najmenej 65 bodno-rezných rán. "Ľutujem, čo som spáchal a úprimne ľutujem, že som usmrtil poškodeného," uviedol odsúdený. "Čo je z hľadiska právneho stále sporné či išlo o trýznivý spôsob," povedal obhajca odsúdeného Daniel Lipšic. 

Mladíkovi, ktorý mal v čase spáchania skutku iba 16 rokov hrozilo pôvodne až 15 rokov za mrežami. Okresný súd v Prešove mu vymeral 11-ročný trest. Proti tomuto rozhodnutiu sa ale odvolal. "Myslím si, že by slúžilo k väčšej objektivite, keby znalecký ústav urobil kontrolný znalecký posudok a tak ustálil, či boli znížené rozpoznávacie schopnosti a či išlo o konanie v zmenšenej príčetnosti," uviedol obhajca odsúdeného Daniel Lipšic. 

Dokazovanie okresného súdu zhodnotil krajský súd ako dostatočné a nežiadal už vypracovanie ďalšieho znaleckého posudku ako to navrhovala obhajoba. Zohľadnil ale viacero poľahčujúcich okolností a rozhodol napokon o znížení trestu. "Obžalovanému uložil trest odňatia slobody so zaradením do VT s minimálnym stupňom stráženia," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Napriek zníženému trestu odsúdený mladík iba hlavou naznačil, že nie je spokojný s rozhodnutím súdu. Proti rozhodnutiu odvolacieho senátu už ale nie je možné sa odvolať. Obrátiť sa môže už iba na Najvyšší súd. "Čo budeme navrhovať je iná právna kvalifikácia, čo môže mať vplyv aj na výšku trestu," povedal obhajca odsúdeného Daniel Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy