Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Černák a Kán bok po boku na súde. Čelia obžalobe z vraždy, za ktorú už Černák súdený bol
Zdielať na

Černák a Kán bok po boku na súde. Čelia obžalobe z vraždy, za ktorú už Černák súdený bol

BANSKÁ BYSTRICA / Niekdajší silní muži banskobystrického podsvetia sa opäť ocitnú na súde. Prokurátor podal obžalobu na Mikuláša Černáka a jeho niekdajšiu pravú ruku Jána Kána. Stalo sa tak v prípade vraždy poľského podnikateľa Szymaneka z roku 1997.

Niekdajší kamaráti sa opäť ocitnú bok po boku, tentokrát ale na súde. Černáka za vraždu poľského podnikateľa už súdili. V roku 2002 ho oslobodili, no prokuratúra o niekoľko rokov žiadala obnovu konania. Opierali sa najmä o rozsudky z Krakowa, kde štyroch poliakov odsúdili za Szymanekov únos.

Poľský milionár zmizol v roku 1997, o rok neskôr vykopali jeho telo pri chate v Polomke. "Prokurátor trestného odboru generálnej prokuratúry podal v pondelok na Okresný súd Banská Bystrica obžalobu na obvineného Mikuláša Černáka pre trestný čin brania rukojemníka a trestný čin vraždy formou spolupáchateľstva a na obvineného Jána K. pre trestný čin vraždy formou spolupáchateľstva," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Poľského podnikateľa mali prevziať a ukrývať na chate v Petríkovej doline, chceli výkupné , ktoré im aj sľúbil. Dozvedeli sa však, že Szymaneka na Slovensku hľadá polícia. Poľskému milionárovi mal rovno do úst vystreliť Mikuláš Černák, neskôr mu mal do hrude streliť tou istou pištoľou aj Ján Kán. "V utorok bola predmetnému súdu v Banskej Bystrici doručená predmetná obžaloba, ktorá bola pomocou technických a  programových prostriedkov schválená ministerstvom spravodlivosti náhodným výberom pridelená náhodnému sudcovi, ktorý sa s predmetnou vecou musí oboznámiť, naštudovať ju a rozhodnúť o ďalšom procesnom postupe," uviedla hovorkyňa krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná. 

Černák sa k Szymanekovej vražde priznal, no jeho niekdajšia údajná pravá ruka svoju vinu popiera. Na doživotie odsúdený šéf banskobystrického podsvetia sa tak opäť ocitne na súde.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy