Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Lebky na zastávke mal na svedomí 16-ročný mladík. Teraz mu hrozí trest
Zdielať na

Lebky na zastávke mal na svedomí 16-ročný mladík. Teraz mu hrozí trest

LADZANY / Ľudské lebky položené na múriku autobusovej zastávky vystrašili ľudí v obci Ladzany (okres Krupina) ešte začiatkom apríla. Nikto netušil odkiaľ lebky pochádzajú, ani kto a prečo ich takto odložil. Polícii sa však podarilo prípad uzavrieť. Všetko to má na svedomí iba 16-ročný mladík, ktorý čelí obvineniu z hanobenia mŕtveho.

Bola nedeľa ráno, obyvatelia Ladzian sa práve chystali do kostola, cesta okolo autobusovej zastávky ich ale poriadne znepokojila. Na múriku našli dve ľudské lebky a v igelitovej taške na zemi ďalšie kosti, vrátane ľudských čeľustí.

Prípad uzavreli

Pôvod kostí, kto ich tam položil a prečo, tieto otázky zamestnávali policajtov niekoľko týždňov. Skúmali ich znalci či nešlo o predmety súvisiace s násilnou trestnou činnosťou. Dnes už je isté, že prípad je uzavretý a policajti majú v rukách aj návrh na podanie obžaloby. S obvinením na krku skončil iba 16-ročný študent stredného odborného učilišťa zo Šiah. "Mladík bol obvinený z prečinu hanobenia mŕtveho," informovala policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

Z praxe na súd

Marek z Ladzian sa k lebkám, ktoré položil na autobusovú zastávku dostal počas školskej praxe vo Výškovciach nad Ipľom, kde stredoškoláci pomáhali pri sanácii základov. Kosti ležali na mieste, ktoré bolo kedysi pohrebiskom. "Ako študent vykonával prax a bez vedomia zodpovedných si zobral dve lebky," pokračuje Čuháková. 

Marek si kosti nevedno prečo odniesol domov do Ladzian. Ukryl ich v bývalej maštali za domom, keďže nevedel, čo s nimi ďalej, chcel pôvodne zakopať v lese za obcou. "Nakoľko sa bál ísť do lesa, lebky uložil na zastávku," vraví Čuháková. 

Mladík však pre svoje nerozvážne konanie zrejme skončí na súde. Za takýto trestný čin hrozí trest šesť mesiacov až tri roky, no keďže je mladistvý, trest sa znižuje na polovicu. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy