Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nishitova žena: Obaja sme čelili rasovým narážkam a útokom
Zdielať na

Nishitova žena: Obaja sme čelili rasovým narážkam a útokom

BRATISLAVA / Krajský súd v Bratislave tento týždeň zamietol verdikt okresného súdu, ktorý odobril prepustenie 38-ročného rodáka z Indie. Ten čelí obžalobe z vraždy v mediálne známej kauze spred roka. Televízii JOJ sa podarilo hovoriť s Nishitovou manželkou, ktorá tvrdí, že v minulosti obaja čelili rasovým narážkam a útokom.

"Čo tu robíš ty cigán, ty terorista!" S týmito slovami mali podľa obvineného začiatkom októbra v bratislavskom Starom meste pristúpiť traja muži k chlapovi tmavšej pleti. Tým mužom bol vtedy 37-ročný slovenský občan Nishit, ktorému sa v priebehu desiatok sekúnd otočil život naruby, keď podľa polície zavraždil svojho rovesníka Branislava a pokúsil sa zraniť jeho ukrajinského kamaráta Volodymyra.

Obvinený Ind sa už takmer 11 mesiacov nachádza v bratislavskom ústave na výkon väzby. 

Konflikt nevyvolal 

Projektový manažér nadnárodnej firmy skončil krátko po incidente v putách a viaceré médiá vtedy informovali, že dôvodom brutálneho útoku bol spor o taxík, po ktorom cudzinec dobodal mladého futbalistu piatimi ranami. Zo spisu však vyplýva, že mu obvinený uštedril dve bodné rany do krku, z toho len jedna bola smrteľná. A neskôr sa objavilo video z nemeckej ambasády, na ktorom vidno, ako ustupoval niekoľko metrov. To, že poškodení vyvolali konflikt, paradoxne konštatuje aj prokurátor v obžalobe.

"Ako najpravdepodobnejšia sa javí verzia vyvolania konfliktu poškodenými, čomu zodpovedá aj kamerový záznam, z ktorého je zrejmé, že poškodení sú výrazne aktívnejší v konflikte s obvineným a tohto tlačia pred sebou až k bielemu vozidlu," stojí v spise. 

Nie je agresívny 

V prospech obžalovaného hovorí aj tvrdenie znalkyne z odboru psychológie, ktorá u neho nezistila žiadne agresívne sklony. A taktiež zmeny vo výpovediach Ukrajinca, ktorý bol súčasťou roztržky. "Možno predpokladať, že jeho konanie bolo determinované snahou ochrániť sa pred útočníkmi, ktorí boli v početnej prevahe." 

Výpoveď manželky 

Nishitova manželka tvrdí, že s mužom v minulosti často čelili rasovým narážkam a v jednom prípade došlo aj k útoku, po ktorom si Nishit zaobstaral boxer a nôž. "Väčšinou tieto útoky prichádzali zo strany mladých mužov, ktorí si niečo dokazovali," prezradila jeho manželka. 

Nishit podľa nej utrpel pri roztržke viaceré poranenia hrudníka a jeden z agresorov mu rozkopal píšťalu, polícia vraj odmietla skúmať rozsah zranení, ktoré utrpel. A Národná kriminálna agentúra zamietla oznámenie pre možný útok s rasovým motívom."Policajti mi hneď na oddelení povedali, že sa nemal brániť. Bolo by sa to skončilo niekoľkými polámanými rebrami a priestupkovým konaním," dodáva. 

Nože ako dôkaz

Obvinenému priťažilo, že mal v inkriminovaný večer pri sebe dva nože. Podľa prokurátora však nešlo o náhodu a prítomnosť nožov a boxera dokazuje, že Nishit bol odhodlaný použiť zbraň voči útočníkovi.

Obhajca Nishita povedal, že nerozumie, prečo štát investoval milióny do elektronického monitorovacieho zariadenia, keď ho v praxi nevyužíva. Elektronické náramky dostali viacerí obvinení v mediálne známych kauzách, jeho klient má navyše na krku len väzbu útekovú.

Ani krajský súd obžalovanému nepomohol a stotožnil sa s rozhodnutím okresného súdu, ktorý ponechal Nishita vo väzbe: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy