Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pred súd za mak. Na muža vydali medzinárodný zatykač
Zdielať na

Pred súd za mak. Na muža vydali medzinárodný zatykač

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Svoj dočasný domov na Slovensku nachádza stále viac cudzincov, ktorí prichádzajú najmä za prácou. Väčšina z nich je tu legálne, no nájdu sa aj takí, ktorí sa tu skrývajú pred spravodlivosťou.

Počet ubytovaných robotníkov z cudziny v rekreačnom areáli Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom rastie. Ani nie po troch mesiacoch im policajti prišli klopať na dvere. "Policajti skontrolovali cudzincov z rôznych krajín Európy, a to najmä z Rumunska, Srbska, Ukrajiny, či Bieloruska," uviedla Elena Antalová, hovorkyňa KR PZ v Trenčíne. 

Kým väčšina cudzincov kontrolou prešla, predsa sa našla výnimka a jeden Bielorus putoval z ubytovne priamo do policajnej cely. "Pri kontrole 37-ročného občana Bieloruska, polícia zistila, že na neho bol vydaný medzinárodný zatykací rozkaz ešte v roku 2016," povedala Elena Antalová. Polícia informovala, že bieloruské úrady pátrajú po mužovi pre trestný čin nedovoleného obchodovania s drogami.

O osude zadržaného cudzinca rozhodol Krajský súd v Trenčíne, kde ho policajti priveidli s putami na rukách. Z budovy súdu ale vychádzal ako slobodný človek. "Skutok, pre ktorý bol vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz v Bielorusku, nie je podľa právneho poriadku na Slovensku trestným činom," informoval obhajca, Martin Buraj.

Podľa informácií TV JOJ zo zdroja z prostredia súdu, 37-ročný Andrei sa v Bielorusku previnil tým, že u neho polícia našla väčšie množstvo maku. V tejto východoeurópskej krajine vedenej prísnym Lukašenkovým režimom je pritom mak braný ako droga a je zakázaný. U nás je zrelý mak bežne dostupný a zákon reguluje iba jeho pestovanie vo veľkom množstve. "Krajský súd vyžiadanú osobu nevzal do predbežnej väzby a muž bol prepustený na slobodu," dodal obhajca.

Aj napriek tomu bude o Bielorusovi rozhodovať najvyšší súd, pretože prokurátorka sa voči jeho prepusteniu odvolala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy