Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aký statný, taký tichý - po rozsudku neonacistovi príliš do reči nebolo
Zdielať na

Aký statný, taký tichý - po rozsudku neonacistovi príliš do reči nebolo

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Pred sudcom v Banskej Bystrici stál ďalší muž, ktorý doplatil na to, čo zverejňoval na sociálnej sieti. 30-ročný Tomáš mal na svojom profile počas piatich rokov nielen obrázky s extrémistickou tematikou, ale zverejnil aj linky na piesne neonacistických kapiel.

Prokurátor statného mladíka žaloval za prechovávanie a šírenie extrémistických materiálov a za prejavy sympatií k nacistickým a neonacistickým hnutiam. Pred sudcom sa Tomáš priznal. Mladý muž sa s prokurátorom na treste dohodol a túto dohodu sudca aj schválil.

Zverejňoval linky na slovenskú aj britskú neonacistickú kapelu. Na svojom profile propagoval oslavné vyjadrenia Stuartovi Donaldsonovi, zakladateľovi celosvetovej neonacistickej organizácie. Zverejnil koláž s tromi vlčími hlavami, ale aj symbolmi vlčieho háku.

Katarína Kudjáková, hovorkyňa špecializovaného trestného súdu hovorí: "Sudca T.S. Uznal za vinného a uložil mu úhrnný trest v trvaní 2 roky s podmienečným odkladom na 3 roku."

Po rozsudku však potetovanému mladíkovi z Lučenca do reči veľmi nebolo.

Pol roka si bude musieť odsedieť 36-ročný Andrej, ktorého za šírenie zakázaných materiálov odsúdili opakovane. Verejne sa pochválil svojimi tetovaniami, na lopatke má podobizeň Jozefa Tisa, či symbol trojramennej svastiky.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry dodáva: "Je povinný chodiť zahalený, alebo si to dať odstrániť."

Pred pár dňami v Košiciach zadržali mladého muža, ktorý s vytetovanými hákovými krížmi chodil po verejnosti nezahalený, odsúdili ho za ne koncom júla. Zodpovedať sa bude opäť - po tom čo bol právoplatne odsúdený, ide totiž o nový trestný čin.

Začína sa to vždy nenávistnými slovnými prejavmi, pokračovať to môže až vraždami, za ktoré dostala doživotie nemecká neonacistka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy