Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muža delili od najhoršieho len sekundy. Jeho auto zachvátili plamene
Zdielať na

Muža delili od najhoršieho len sekundy. Jeho auto zachvátili plamene

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Dôchodca mal len niekoľko sekúnd na svoju záchranu. Našťastie sa zachoval duchaprítomne a ušiel z horiaceho auta.

Začalo to nevinne, keď vodičovi staršieho auta počas jazdy náhle zhasol motor. Potom sa už veci diali veľmi rýchlo. "Za jazdy mi zhasol motor a už som videl, len že sa dymí," opísal situáciu majiteľ auta. K hustému čiernemu dymu sa zakrátko pridali aj plamene. Vodič si stihol z auta zobrať len osobné veci a telefonoval hasičom. Ľudia utekali čo najďalej, báli sa výbuchu.  

Hasiči dorazili na miesto takmer okamžite. Keď sa ale auto rozhorí, o pár minút sú z neho len plechy a kopa šrotu. "Na zásah boli vyslaní traja príslušníci HaZZ, ktorí na likvidáciu požiaru v motorovom priestore nasadili jeden hasiaci prúd," vyjadril sa hovorca hasičského zboru Marián Petrík. Príčina vzniku požiaru bola v tomto prípade jasná - technická porucha. Svoju úlohu zrejme zohrali aj horúčavy. 

Podľa odborníkov sú náhlym požiarom ohrozené najmä staršie vozidlá a príčiny treba hľadať v nedostatočnej údržbe. Zle umiestnené káble, slabo upevnený akumulátor, či popraskané palivové hadice. "Stačí kvapka benzínu na výfukové potrubie horúce a auto je v okamihu celé v plameňoch," vysvetlil servisný technik  Kamil Borko. 
Jednou z možností ako pri samovznietení vozidla zabrániť totálnym škodám je rýchle uhasenie. Odborníci preto radia mať v aute hasiaci prístroj. "Je to výborná pomoc lebo už pri počiatku toho plameňa, keď to dokážeme tam nastriekať, tak to rýchlo skrotíme a uhasíme," dodal Borko.

V plameňoch sa v utorok ocitol aj kostol v Považskej Bystrici, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy