Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V kauze Technopol vypovedali dvaja novinári. Výsluch bol ale nezvyčajný
Zdielať na

V kauze Technopol vypovedali dvaja novinári. Výsluch bol ale nezvyčajný

BRATISLAVA / V hľadáčiku polície je ďalšia kauza, ktorá sa týka ľudí blízkych Mariánovi Kočnerovi. Tentoraz ide o majetok Technopolu. Ako svedkovia vypovedali už aj dvaja novinári. Nie však v takej pozícii, ako by očakávali.

Redaktor denníka SME a súčasna riaditeľka nadácie Zastavme korupciu sa kauzám okolo Mariána Kočnera venovali dlhodobo. Najnovšie ich polícia vyzvala, aby vypovedali ku kauze Technopol.

Nevypovedali ale pred tými klasickými vyšetrovateľmi, ale pred inšpekciou ministerstva vnútra. Tá sa pritom zaoberá trestnou činnosťou policajtov. Podľa oboch novinárov otázky smerovali jednoznačne k zdroju, od ktorého mali informácie, že Kočner dostal na účet pol milióna eur krátko po vytunelovaní Technopolu. 

Nezvyčajné otázky? 

"Nič z toho článku nenasvedčovalo, že by sa mal nejaký policajt dopustiť trestného činu. Mala som podozrenie, že takto sa chce inšpekcia dostať k mojim zdrojom," opisovala situáciu Zuzana Petková. Rovnaký názor mal aj redaktor Adam Valček. "Vôbec nemám informáciu, že by polícia riešila, čo Marián Kočner urobil s tým pol miliónom a za akým účelom mu to vyplatili."

Obaja novinári sa odpoveď pokúšali dostať aj od podnikateľa ešte pretým, než skončil vo väzbe. V prípade Valčeka podnikateľ odpovedal otázkami, z ktorých bolo jasné, že má informácie o jeho zdravotnom stave, aj intímnom živote. 

Bez vysvetlenia

"Nechcem hovoriť o priebehu výsluchu, ale odpovedal som za prítomnosti prokurátora," povedal Valček. Prečo novinári vypovedali pred orgánom, ktorý rieši trestnú činnosť policajtov, ministerstvo nevysvetlilo. "Vec je momentálne v štúdiu vyšetrovania, nebudeme sa vyjadrovať," informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.  

Manipulácia so spisom

Medzitým advokáti Mariána Kočnera prišli s novou teóriou. Tvrdia, že ich klient sa do väzby dostal nezákonne a to preto, že so spisom sa manipulovalo. "Zistil som to z úradného záznamu, ktorý vypracoval vyšetrovateľ, ktorý skonštatoval, že posudok sa v spise objavil. To je manipulácia, ktorá nemá obdobu v súdnictve," vraví jeden z advokátov.

Prokuratúra to ale odmieta a za pravdu dáva aj odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. "Ak vychádzame z toho, že prokurátor je pánom konania, tak má právo zakladať do spisu aj veci, ktoré získal v inom konaní." 

Majetky Technopolu minulý rok zablokovala špeciálna prokuratúra a obvinených je hneď niekoľko osôb. Marián Kočner zatiaľ medzi nimi nefiguruje. 

Pozrite si archívnu reportáž o zaistení majetku Mariána Kočnera: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy