Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cudzinec cestujúci na Slovensko nenahlásil prevážaný obnos peňazí. V kufri mal takmer 47 tisíc
Zdielať na

Cudzinec cestujúci na Slovensko nenahlásil prevážaný obnos peňazí. V kufri mal takmer 47 tisíc

V prípade ak cestujete mimo Európsku úniu platia určité pravidlá pri vývoze, či dovoze. Teraz nehovoríme len o potravinách, alebo inom tovare. Aj prevoz peňazí v hotovosti má svoje obmedzenia. Na tie doplatil cudzinec, ktorý priletel na Slovensko.

Nie každý deň cestuje človek z Európskej únie alebo do Európskej únie z tretích krajín. Ale v prípade, že máte v pláne absolvovať túto trasu a budete mať pri sebe veľký balík peňazí, platia určité pravidlá.

Ak by ste tieto pravidlá nedodržali, tak by vám mohli colníci dať pokutu. Túto skúsenosť už má za sebou muž, ktorý pricestoval na bratislavské letisko zo Spojených arabských emirátov.

"Bratislavskí colníci v uplynulých dňoch na pobočke letiska - cestovný styk, zaistili väčšiu sumu peňazí. Išlo o cestujúceho, ktorý prichádzal letom z Dubaja a vo svojej batožine mal takmer 47 tisíc eur," informovala Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa colného úradu. 

Povinnosti cestujúcich 

Problém bol v tom, že si muž nesplnil zákonnú povinnosť a neprihlásil prevážanú finančnú hotovosť. Peniaze mal v batožine a po prílete podal colné vyhlásenie prechodom cez zelený pruh, v ktorom deklaroval, že „nemá nič na preclenie“. "Cestujúci, ktorý vstupuje na colné územie Európskej únie, prípadne opúšťa toto územie, je povinný nahlásiť finančnú hotovosť hraničnému colnému úradu, ak je vyššia táto hotovosť, ako 10000 eur, prípadne ekvivalent tejto sumy v inej mene," vysvetľuje Adamčíková. 

Mastná pokuta

Keďže tak neurobil, za skutok mu colníci uložili blokovú pokutu vo výške 330 eur. V prípade porušenia colných predpisov môže byť cestujúcemu udelená sankcia za colný priestupok: a to v menej závažných prípadoch pokarhanie - v prípade, že neuposlúchne výzvu colníka alebo mu inak bráni pri výkone jeho činnosti, alebo pokuta, ktorej výška sa určuje podľa dovážaného tovaru, či dokonca prepadnutie tovaru alebo veci. Pravidlá pri dovoze a vývoze platia aj pri bežnejšom tovare.

Druh tovaru a prepravy

"Pre cestujúcich platia limity na oslobodenie tovaru od cla a dovozných platieb pri dovoze tovaru z tretích krajín, platí však od druhu tovaru," dodáva Adamčíková. 

Tie závisia od tovaru, či ide o tabakové výrobky alebo alkoholické nápoje, ale aj od toho, či cestujete vlakom, autom alebo lietadlom. Treba si dať pozor aj na iný obchodný tovar - teda napríklad rôzne darčeky. Povolená výška ich hodnoty závisí aj od veku dovážajúceho. Iná je do 15 rokov a vyššia je povolená pre staršie osoby.

Vďaka rýchlemu zásahu colníkom sa podarilo zachrániť štátu 300 tisíc eur. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy