Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rodinu s malými deťmi napadli sršne. Počet zásahov pre bodavý hmyz už prekročil stovku
Zdielať na

Rodinu s malými deťmi napadli sršne. Počet zásahov pre bodavý hmyz už prekročil stovku

BOŠÁCA / Hasičov tohtoročné leto viac ako kedykoľvek predtým zamestnáva bodavý hmyz. Len za prvých sedem mesiacov zasahovali pri odstraňovaní hniezda, či roja už takmer 340- krát. Agresívne sú v horúčavách najmä sršne.

Prechádzka v prírode sa pre štvorčlennú rodinu z Bošáce zmenila na drámu. V okamihu, keď deti stúpali po rebríku na poľovníckom posede sa ukryté sršne prebrali. "Panika, decká začali kričať. Ten zvuk,  to bolo ako keby helikoptéra pristávala nad nami. Boli strašne veľké, ako pol palca," opísal nepríjemný zážitok otec Pavol Helík.  

Dôležitá bola v tomto prípade každá sekunda. Celý roj totiž zaútočil na rodinu. Matke s dcérou sa podarilo ujsť. Pavol sa ale so svojím 3- ročným synom potkol a padol na zem. "Už nebolo možné utekať, tak som ho iba zalahol pod seba, aby nedopichali jeho. Mňa dobodali všade na celé telo," pokračoval otec.  Útok sršňov ustal po asi minúte. Na miesto prišli dve sanitky, ktoré rodinu okamžite previezli do nemocnice. Muž mal na tele až 30 štípancov a skončil na izbe jednotky intenzívnej starostlivosti. 

Sršne dal následne na náklady obce odstrániť starosta Bošáce. "Zavolal som deratizéra, aby hniezdo odstránil a ľudia už viac neboli v ohrození," vyjadril sa k situácii Daniel Juráček, starosta. 

Úspešná sezóna pre hmyz

Bodavému hmyzu sa túto sezónu mimoriadne darí a potvrdzujú to aj štatistiky hasičov, ktorí likvidujú ich hniezda. "Kým počas minuloročného júla uskutočnili hasiči 48 výjazdov v rámci celého Slovenska, tento rok ich bolo až 175," povedala hovorkyňa hasičského prezídia Zuzana Farkasová. Hasičov je ale možné privolať iba ak sa nachádza hniezdo na mieste, kde by mohlo ohroziť verejnosť. Napríklad úrad, škola. 

"V prípade , že sa hniezdo bodavého hmyzu nachádza na súkromnom pozemku, pri rodinných domoch, bytoch, či chatkách, zodpovedá za odstránenie hniezda majiteľ nehnuteľnosti, alebo správca budovy a objektu," vysvetlila hovorkyňa.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy