Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Počas leta stúpa počet vlámaní. Zlodejom pomáhajú sami majitelia bytov
Zdielať na

Počas leta stúpa počet vlámaní. Zlodejom pomáhajú sami majitelia bytov

BANSKÁ BYSTRICA / Počet vlámaní do bytov a domov počas letnej dovolenkovej sezóny stúpa. Zlodeji však neraz práve od majiteľov vedia, že je byt prázdny. Na sociálnych sieťach totiž pridávame statusy o vytúženej dovolenke aj s termínom odchodu.

Banskobystrických policajtov naposledy takto volal 35-ročný majiteľ bytu, ktorý našiel už len vypáčenú zámku na vchodových dverách. Cennosti v byte nemal a tak zlodej ukradol drahšie značkové topánky, rifle, svetre či tričká za približne 600 eur. "V banskobystrickom kraji sme od začiatku roka riešili viac ako 70 prípadov vlámaní do bytov, vyše 40 z nich bolo objasnených," uviedla Petra Kováčiková, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica.

​Staršie dvere zlodeji neváhajú vypáčiť aj za bieleho dňa. Okrem bezpečnostných dverí odborník radí investovať aspoň do bezpečnostnej vložky do zámky. "Lacné bezpečnostné vložky sa dajú otvoriť potichu, tie kvalitné nie je možné otvoriť nedeštrukčnou metódou," vysvetlil predajca Matej. Zlodeji majú zacielené na hotovosť, šperky, či cennosti, tie radšej odložte do trezorov

O našetrenú hotovosť a zlato prišla mladá rodina, dvere do bytu našli vypáčené. Signálom, že byt je niekoľko dní prázdny môžu byť aj zatiahnuté žalúzie. Často sa fotkou z konkrétne destinácie pochválime priateľom na internete. "Nezverejňujte na sociálnej sieti. Dávate príležitosť zlodejom," povedala Petra Kováčiková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy