Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Havária, či požiar v tuneli. Viete ako sa zachovať v takejto mimoriadne nebezpečnej situácii?
Zdielať na

Havária, či požiar v tuneli. Viete ako sa zachovať v takejto mimoriadne nebezpečnej situácii?

BRATISLAVA / Dym, prípadne požiar v tuneli, však vždy znamená mimoriadne nebezpečnú situáciu. Aj preto musia byť bezpečnostné opatrenia v tuneli poriadne prepracované.

"Líniový požiarny hlásič, ktorý reaguje na gradient teploty. Keď sa zmení skokovo teplota v tuneli, tak presne lokalizuje miesto, kde tá teplota vznikla, napriek tomu, žeby tam dajme tomu boli vypadnuté kamery. Ďalší systém je meranie opacity, teda priezračnosti vzduchu, teda zadymenia. Ďalší systém je kamerový dohľadový systém," vysvetľuje Peter Schmidt, bezpečnostný technik pre tunely.

​Už pred vstupom do tunela treba mať dostatočne plnú nádrž a naladiť si rádio na frekvenciu rádia, na ktorom dostanete potrebné informácie a inštrukcie v prípade nehody alebo požiaru. Ale aj keby ste nemali v tuneli zapnuté rádio, po celom tuneli sa vám bude ozývať tunelové rádio, ktoré vás bude informovať, čo sa deje a čo treba robiť. Ak dôjde k požiaru, operátori okamžite reagujú na vzniknutú situáciu takýmto spôsobom. "Pokiaľ je to nehoda, alebo nejaký incident, pri ktorom dôjde k požiaru, tak sa na základe všetkých týchto detekčných systémov aktivuje požiarne vetranie, ktoré okamžite odsáva dym z daného priestoru. Aktivuje sa aj prevetrávanie únikovej štôlne," dodáva Peter Schmidt.

V tuneli Branisko bolo okrem dymiaceho autobusu s turistami aj ďalších 50 až 60 vozidiel. Pre ich posádky bolo dôležité nepodľahnúť panike a dodržiavať postup. "Treba zastaviť pri okraji vozovky, vypnúť motor, nechať kľúče v zapaľovaní a čakať na ďalšie inštrukcie. Keď zbadáte dym, treba ujsť do evakuačného priestoru. Netreba sa báť, stále ste pod dohľadom operátorov. Naše tunely sú jedny z najbezpečnejších v Európe," tvrdí Peter Schmidt.

Tak si to teda zhrňme. Ak zbadáte, že v tuneli došlo k nehode, zastaňte na núdzovom státí, zapnite výstražné svetlá. Potom vypnite motor, ale kľúče nechajte v zapaľovaní. Ak vystupujete z auta, musíte mať na sebe reflexnú vestu. Záchranárov môžete zavolať na číslo 112, ale najlepšie je zavolať z SOS kabíny. Odtiaľ sa totiž dovoláte priamo na dispečing Národnej diaľničnej spoločnosti. V prípade požiaru, môžete skúsiť uhasiť oheň hasiacim prístrojom. A pozorne počúvajte inštrukcie operátora. Ak v tuneli dymí alebo vidíte plamene, utekajte do najbližšieho núdzového východu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy