Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kopy vyhodených liekov neďaleko školy. Zasahovať musela aj polícia
Zdielať na

Kopy vyhodených liekov neďaleko školy. Zasahovať musela aj polícia

HUMENNÉ / Policajti vyšetrujú prípad problémového nakladania s odpadom. Zatiaľ neznáma osoba v blízkosti základných škôl v Humennom vyhodila množstvo zdravotníckeho odpadu. Ten pritom pri bežnom komunálnom odpade nemá čo robiť, keďže môže ísť o nebezpečný biologický odpad.

Zdravotnícky odpad sa objavil pri kontajneri opakovane. Pritom ani jeden z kontajnerov nie je na takýto druh odpadu určený. Policajti spísali, čo na mieste našli. Podľa prezidenta lekárnikov takýto odpad nemôže byť súčasťou bežného komunálneho odpadu.

"Na fotografii sú injekčné a infúzne lieky, infúzne súpravy, prázdne fľaše po infúznej liečbe, zdravotnícky materiál používaný pri chirurgických výkonov. Považuje sa to za nebezpečný biologický odpad," uviedol Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Práve z toho dôvodu odpad ani technické služby mesta odviesť nemohli. Miesto zabezpečili policajti a odpad prišli vyzdvihnúť pracovníci špecializovanej firmy, ktorá má na likvidáciu takéhoto odpadu oprávnenie.

Podľa muža, ktorý na odpad upozornil, je alarmujúce to, že odpad si niekto dovolil vyhodiť v lokalite, kde sú vedľa seba dva základné školy a pohybuje sa tam množstvo detí. "V prípade porušenia zákona odpadoch hrozí pôvodcovi respektíve držiteľovi odpadu pokuta vo výške od 1200 do 120 000 eur," povedal Michal Lukáč, z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia. 

Policajti presne zistili, čo sa na mieste nachádza. Prípad budú vyšetrovať aj naďalej. Úlohou bude zistiť pôvodcu odpadu. Pri tom by mohli pomôcť aj kamery z okolitých budov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy