Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za usmrtenie cyklistky dostal 4 roky väzenia. Pred súdom sa skrýval tri mesiace
Zdielať na

Za usmrtenie cyklistky dostal 4 roky väzenia. Pred súdom sa skrýval tri mesiace

BANSKÁ BYSTRICA / Tridsaťdvaročný Marek z Rimavského Brezova, ktorý má na svedomí smrť mladej cyklistky sa opäť postavil pred súd. Ten rozhodoval o nemajetkovom odškodnení rodičov za stratu ich dcéry. Pôvodne Marek nesúhlasil ani so štvorročným trestom.

Za smrť mladej cyklistky Janky mal pykať štyri roky, ale tento trest sa mu nepáčil a odvolal sa na krajský súd. Odvolacie konanie niekoľkokrát odignoroval, súdu v Banskej Bystrici sa vyhýbal a predvolania nepreberal. Sudcom došla trpezlivosť a na 32-ročného Mareka vydali európsky zatýkací rozkaz, aj napriek tomu sa stále ukrýval.

Policajti naňho natrafili takpovediac náhodne pri drogovej razii v rodinnom dome v Jelšave. Ukrývať sa mu darilo takmer tri mesiace, istý čas bol údajne aj v zahraničí. Sudca ho následne vzal do vyšetrovacej väzby. Podľa prvostupňového rozsudku si mal Marek odsedieť štyri roky za to, že pod vplyvom drog zabil mladú ženu. Trest sa mu nepáčil, no odvolanie si nakoniec rozmyslel. "Obžalovaný zobral pred začatím verejného zasadnutia odvolanie v plnom rozsahu späť, takže rozsudok okresného súdu o treste odňatia slobody vo výmere štyroch rokov sa stal právoplatným," uviedla obhajkyňa Miriam Bitalová.

Na súd do Banskej Bystrice dnes pricestoval brat, ktorý pred tromi rokmi prišiel pri tragickej nehode o sestru. "Krajský súd priznal poškodeným, každému po 10 000 eur náhrady nemajetkovej ujmy," informoval advokát Pavel Porubský.

"Všetko si to spôsobil sám. Bol v podmienke za drogy. Štyri roky za usmrtenie človeka pod vplyvom drogy je podľa mňa málo," povedal Peter Kršak, brat usmrtenej cyklistky. 

Štvorročný trest je právoplatný a tak 32-ročného Mareka eskortovali rovno do výkonu trestu. Rodičom Janky bude musieť zaplatiť tisícky eur. "Žiadne peniaze nenahradia život človeka, ktorý takto tragicky odíde," dodal brat usmrtenej. 

Cyklisti si musia dávať zvýšený pozor. Na cestách sú častou obeťou nehôd:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy