Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kramný žiada obnovu konania. Tvrdí, že je nevinný
Zdielať na

Kramný žiada obnovu konania. Tvrdí, že je nevinný

PRAHA / Právoplatne odsúdený vrah manželky Moniky a dcéry Kláry - Peter Kramný, v pondelok podal návrh na obnovu procesu. Je to presne 5 rokov od chvíle, kedy ich mal obe zavraždiť elektrickým prúdom na dovolenke v Egypte, za čo si odpykáva 28 rokov za mrežami. Kramný ale tvrdí, že je nevinný.

Čo malo byť krásnou dovolenkou rodiny Kramných sa zmenilo v tragédiu a jeden z najsledovanejších procesov novodobej českej kriminalistiky. "Pred chvíľou som vstal a zistil som, že manželka s dcérou sú mŕtve. Umreli v spánku. Čo mám ďalej robiť? Som u vás poistený," zaznelo v telefonáte pre poisťovňu v deň smrti Moniky a malej Kláry. 

Kramný dostal 28 rokov. Moniku a Kláru zavraždil elektrickým prúdom, povedal krajský súd a rovnako aj odvolací vrchný súd. Sťažnosť zamietol Ústavný súd na základe reťazca nepriamych dôkazov. Pokus o obnovenie procesu avizovala Kramného právnička. "Je to mimoriadny prostriedok pre prípad, keď vyjdú na povrch nové skutočnosti, ktoré neboli súdu predtým známe. To je práve jeden z dôvodov na návrh obnovy procesu," uviedol Václav Peričevič, zo spolku Šalamún. 

Spolok Šalamún, ktorý bojuje proti justičným omylom, sa zastáva Kramného. Podľa spolku zatiaľ za 25 rokov svojej pôsobnosti nevideli novú žiadosť podloženú tak silnými novými dôkazmi. "Vznikli nové znalecké posudky, ktoré mohli vzniknúť až po rozsudku, keďže tam bola veľká neochota zo strany Ústavu súdneho lekárstva v Ostrave, špeciálne bývalého prednostu tohto ústavu, ktorý nechcel nekrotický materiál vydať znalcom. Prebiehal tam obrovský boj a k vydaniu materiálu došlo až pred rokom," povedal Václav Peričevič.

Kauzu Kramného sprevádzalo množstvo nejasností okolo pitvy a rovnako okolo príčiny smrti. Nemocnica v Egypte a Kramného znalci určili smrť z otrávenia jedlom. To, že obete zomreli elektrickým prúdom, o tom rozhodli znalci určení súdom. "Títo znalci konštatujú, že závery sú úplne chybné. Pretože konkrétne v náleze ohľadne srdca Moniky Kramnej a Kláry Kramnej je jasné, že nimi žiadny elektrický prúd nikdy neprešiel," dodal Václav Peričevič, zo spolku Šalamún. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy