Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Raj plný zaparkovaných automobilov
Zdielať na

Raj plný zaparkovaných automobilov

Archívna reportáž

SLOVENSKÝ RAJ / Slovenský raj ako veľké parkovisko? Utópia, ktorá nemá až tak ďaleko od reality. Lenivosť núti turistov a zberačov lesných plodov zaparkovať auto čo najbližšie k svojmu cieľu. Keďže ide o chránené prírodné územie, koledujú si o problémy.

Ochranári aj policajti v rámci akcie objavili aj tieto dve zaparkované autá pri Veľkom sokole. Ich majitelia ich odstavili v piatom, najvyššom stupni ochrany. Zjednodušene povedané, na horšom mieste by už zaparkovali iba ťažko. Podľa predavača vstupného sa na turistiku z áut vyrojilo 12 ľudí. Na zlé parkovanie boli hneď upozornení. Ľubomír vraví: "Ja som im povedal, že tu sa nedá parkovať, že parkovisko je iba tam na Píle. Im to bolo jedno!"

Katarína Škovránková, strážca prírody z Národného parku dodáva: "Je vjazd možný na štátne cesty, na obecné komunikácie, v intravilánoch, alebo na vyhradené odstavné plochy alebo parkoviská. Mimo týchto plôch platí zákaz. Mnohí návštevníci tento zákaz nerešpektujú." A pri tom porušujú zákon o ochrane prírody. Totiž lúky a lesné cesty nie sú parkoviskami.

To si neuvedomila ani rodina z Oravy. Zablúdili a padli do rúk policajtom a ochranárom. Pán Ladislav sa obhajoval týmito slovami: "Ja som sa tu dostal tak, že značku sme nevideli, zákaz vjazdu. A miestni nám povedali, že tu rovno pokračujte. Tak sme pokračovali a cesta nás viedla tu." Policajti v tomto prípade konali preventívne a porušovateľov napomenuli bez pokuty. V minulom roku sa ochranári stretli aj s takýmto extrémom. Na sociálnej sieti sa objavila fotka auta zaparkovaného priamo na platni Tomašovského výhľadu.

Katarína Škovránková hovorí: "Stretávame sa s tým, že v súčasnej dobe sú návštevníci lenivejší a lenivejší a chcú sa so svojimi autami čo najbližšie dostať k tým svojím vytúženým destináciám."4

Ak ako vodič v Slovenskom raji rozmýšľate pokiaľ sa až s autom môžete dostať, tak hľadajte tieto tabule. Za nich je už vjazd prísne zakázaný. Katarína Škovránková varuje: "Vieme takéto veci riešiť vylustrovaním evidenčného čísla. Mnohí vodiči si myslia, že nikto ich nechytil a potom môže prísť po mesiaci po dvoch nejaký pozdrav."

A keď v Slovenskom raji zaparkujete tak ako sa má, dbajte na správnu výbavu a opatrnosť pri turistike:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy