Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chatu rekonštruoval vlastnými rukami niekoľko rokov. Plamene ju zničili za pár minút
Zdielať na

Chatu rekonštruoval vlastnými rukami niekoľko rokov. Plamene ju zničili za pár minút

MALÉ BOROVÉ / Chatu, ktorú si jej majiteľ niekoľko rokov svojpomocne rekonštruoval, za pár minút zničili plamene. Požiar v liptovskej obci Malé Borové likvidovalo 20 hasičov. Zatiaľ nie je jasné, čo požiar spôsobilo.

Pri horiacej chate boli ako prví dobrovoľníci z neďalekých Hút. Ich prioritou bolo ochrániť dom stojaci v tesnej blízkosti. "Hneď chránili ten dom a správne to aj robili, už toto nech horí, ale ten žeby nezhorel," uviedol obyvateľ obce. "Spravili to veľmi dobre, požiar sa nám nerozšíril," reagoval veliteľ zásahu Ľubomír Štepita. 

Drevenú chatu oheň zničil doslova za pár minút. V čase jeho vypuknutia sa vo vnútri nikto nenachádzal. Do odľahlej obce na horskom prechode Huty trval profesionálnym hasičom dojazd pol hodiny. Po príjazde už našli prepadnutú strechu, plamene šľahali zo všetkých strán. Profesionálom z Liptovského Mikuláša a Tvrdošína, pomáhali dobrovoľníci z Hút aj zo Zuberca. "Chata je komplet z dreva, po našom príjazde už bola strecha prepadnutá dovnútra, bolo ťažké likvidovať požiar, mali sme silné zadymenie, fúkal silný vietor," dodal Štepita.

V strmom kopci mali nedostatok vody na hasenie, museli ju preto dovážať kyvadlovou dopravou z blízkeho potoka. Okrem vody na hasenie potrebovali hasiči pravidelne dopĺňať aj svoj pitný režim. Hasenie v obrovskej horúčave bolo totiž mimoriadne náročné. Požiar zlikvidovali v neskorých večerných hodinách. Po zásahu nechali miesto pod dozorom dobrovoľníkov. Príčinu ničivého požiaru vyšetrujú.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy