Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trampoty pána účtovníka
Zdielať na

Trampoty pána účtovníka

Zdroj: TV JOJ

Účtovník z kauzy Aquinovcov má na Slovensku niekoľko ďalších firiem. Nie je jasné, akú mali zohrať úlohu. Tento text je prebratý z portálu investigace.cz.

Silvio Aquino, kedysi kokaínový kráľ Belgicka, bol dobrý obchodník. Za svojho finančného manažéra si vybral skúseného a inteligentného účtovníka Vezia Di Passia.

Pre Silvia Aquina figuroval Di Passio ako oficiálny kupujúci Kontakt Wellness hotela v Starej Lesnej. Nákup prebehol cez Di Passiovu spoločnosť Aringo NV. Podľa rozsudku pral Aquino peniaze z obchodu s drogami práve cez tento hotel.

Vezio Di Passio na súde tvrdil, že peniaze na kúpu hotela si zarobil sám. A pretože prokuratúra nebola schopná preukázať, že financie pochádzali z trestnej činnosti, nemohol byť Di Passio odsúdený za pranie špinavých peňazí. Súd ale uznal Di Passia vinným z toho, že napomáhal zločineckej organizácii.

Španielska dedina v belgickom registri

Hotel Kontakt v Starej Lesnej ale nie je jediný podnik, ktorý Vezio Di Passio na Slovensku spravuje. Sám Di Passio je uvedený ako majiteľ fitmy IMS - PROJECTS SK, konateľom je jeho manželka Liliana Van Der Perre.

Durhá slovenská firma, kde ako konateľka figuruje manželka Di Passia, sa volá Aringo SK, teda skoro rovnako ako Di Passiova belgická firma Aringo NV, ktorý oficiálne hotel Kontakt nakupovala.

Ďalšie dve firmy, kde je Liliana Van Der Perre uvedená ako konateľka sú Genius Technology a Montelec. Všetky firmy boli založené počas pár týždňov na prelome roku 2017 a 2018. A všetky majú rovnakú adresu v Košiciach.

Zatiaľ nie je jasné, prečo tieto firmy vznikli a akú mali zohrať úlohu v komplikovanej sieti spoločností, ktorú Di Passio spravoval. Spoločnosti vzhľadom k svojmu nedávnemu vzniku ešte nevykázali žiadnu činnosť.

Liliana Van Der Perre je zapísaná ako konateľka mnohých ďalších spoločností v Belgicku, a to aj so svojimi dcérami. V starších dokumentoch z belgického obchodného registru uvádzala ako svoje trvalé bydlisko adresu vo vile na juhu Španielska, ktorá je v súčasnosti prenajímaná za 500 eur na noc cez Airbnb.

Pekár pizze

Rodina Aquionovcov ale nebola jediná spojka so svetom organizovaného zločinu, ktorú Di Passio mal.

Vzhľadom k tomu, že Di Passiova rodina sa prisťahovala do Belgicka z Talianska, začal sa Di Passio ako účtovník orientovať na miestu taliansku komunitu. Podľa belgických prokurátorov Vezio Di Passio spravoval financie a údajne aj pral peniaze ďalším ľuďom stíhaným pre obchod s drogami. Jedným z jeho zákazníkov bol Gennaro Bartolomeo, takzvaný "pekár pizze". Ten mal oficiálne prevádzkovať so svojou manželkou malú pizzériu, podľa prokuratúry si ale zarábal obchodovaním s kokaínom. Vezio Di Passio mal pre Gennara Bartolomea nakupoval byty v belgickom meste Hasselt, loď v Taliansku alebo luxusné auto značky Jaguár.

"Čo títo ľudia spôsobujú spoločnosti? Utrpenie, a to obrovské. Žiadny z obžalovaných si to nekladie za vinu. Je to zbabelé, nemorálne, bezostyšné, nezodpovedné," vyjadrila svoje rozhorčenie prokurátorka Marianne Cappelle počas súdneho pojednávania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy