Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exkluzívne: Štáb TV JOJ sa dostal na základňu Nočných vlkov na Slovensku
Zdielať na

Exkluzívne: Štáb TV JOJ sa dostal na základňu Nočných vlkov na Slovensku

Archívna reportáž

DOLNÁ KRUPÁ / Už niekoľko dní na Slovensku rezonujú informácie o kontroverznom ruskom motorkárskom klube Noční jazdci a ich sídle neďaleko Trnavy. Zatiaľ čo Ministerstvo zahraničných vecí vznik tejto pobočky znepokojil, šéf slovenskej základne vlkov hovorí o obrovskom nedorozumení. Štáb televízie JOJ sa exkluzívne dostal dovnútra.

Noční vlci. Ospevovaní ale aj zatracovaní. Známi sú najmä svojou pravidelnou oslavnou jazdou z Moskvy do Berlína na počesť Sovietskej armády. Pre ich dobré vzťahy s ruským premiérom Medveďevom, či prezidentom Putinom sú často označovaní za kontroverzných propagátorov ruského režimu.

V slovenských médiách sa v posledných dňoch objavili informácie o základni Nočných vlkov na Slovensku. Zatiaľ čo táto pobočka vyrušila rezort diplomacie, ministerstvo vnútra sa nechalo počuť, že ju za problém nepovažuje.

Areál bývalého družstva patrí podnikateľovi Jozefovi Hambálkovi z Trnavy. Rozdelený je na tri časti. V jednej sa nachádza dopravné múzeum s exponátmi historických, ale aj súčasných motoriek, či áut. "Je to moja 25 ročná história. 25 rokov robím veterány. Motocykle a veterány vozidiel," hovorí Jozef Hambálek, majiteľ objektu v Dolnej Krupej.

Tunajší Noční vlci sídlia v jednej časti objektu pred Dolnou Krúpou. Ich slovenský šéf hovorí, že ich súvisia výhradne s filozofiou motorkárskeho života. Trnavský podnikateľ prenajíma druhú časť slovenskej pobočke Nočných vlkov, ktorých je sám členom. Na jednej strane priznáva, že sa v minulosti osobne stretol s ruským prezidentom Putinom a je na to hrdý. Na druhej strane odmieta akékoľvek propagovanie ruského režimu.
Hambálek vraví:  "Akýkoľvek klub, ktorý príde, do mojej firmy, alebo za mojou osobou, tak mu pomôžem. To nie je o Nočných vlkoch."

Hambálek tvrdí, že členom slovenského klubu vlkov nie sú žiadni rusi, ale iba Slováci. Sú siedmi. Problém v tom však vidí bezpečnostný expert. Hovorí, že je minimálne nevhodné otvárať na Slovensku pobočku klubu, ktorého členovia sa nachádzajú na sankčnom zozname Spojených štátov, či Európskej únie.

"Je veľmi vážny bezpečnostný moment, ktorý reálne ohrozuje renomé SR v zahraničí a môže ohrozovať bezpečnostné záujmy SR," hovorí Jaroslav Naď, bezpečnostný expert SSPI.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy