Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nákladiak sa zrazil s vlakom. Zranený vodič ostal zaseknutý v prevrátenom aute
Zdielať na

Nákladiak sa zrazil s vlakom. Zranený vodič ostal zaseknutý v prevrátenom aute

ZEMIANSKE KOSTOĽANY / Zrážka kamióna a osobného vlaku sa v pondelok stala v obci Zemianske Kostoľany pri Novákoch. Päťdesiatpäťročný Jozef z Oravy nezvládol prejazd cez riadne označené železničné priecestie. Vlak, v ktorom sa viezlo 60 ľudí, sa po zrážke vykoľajil a nechýbalo veľa, aby sa prevrátil.

Krátko pred desiatou hodinou dopoludnia sa k železničnému priecestiu v Zemianskych Kostoľanoch blížil kamión. Vodič nákladného auta, 55-ročný Jozef tvrdí, že ho oslepilo slnko. Napriek zvukovej i svetelnej signalizácii si nevšimol prichádzajúci vlak a nákladiakom vošiel priamo pod jeho kolesá. Rušňovodič už zrážke nedokázal zabrániť.

Nákladné vozidlo sa po zrážke s vlakom prevrátilo do priekopy. Vodič bol pri vedomí, no z kabíny sa nedokázal dostať sám. "Vodič bol zakliesnený vo vozidle, mal ťažšie zranenia. Jedna posádka začala s vyslobodzovaním," povedal veliteľ hasičského zásahu Ivan Molnár. 

Vodič utrpel vážne zranenie hlavy. Zasiahol ho vymrštený hasiaci prístroj, ktorý mal uložený v kabíne. Po vyšetrení v nemocnici v Bojniciach ho transportovali na vyššie neurologické pracovisko do Martina. "Bolo tam poranenie lebky a podľa všetkého aj mozgu. Bol tam neurochirurgický výkon," uviedol primár urgentného príjmu Milan Henčel. 

Vo vlaku boli aj deti

Osobný vlak šiel z Prievidze do Nových Zámkov. Sedelo v ňom 59 cestujúcich, z ktorých 20 bolo detí. "Ľahšie zranení boli traja ľudia, jedného z nich previezli do nemocnice," povedal Molnár. "Vlak zostal po nehode nepojazdný a tiež sa pri nehode vykoľajil," povedala hovorkyňa slovenských železníc Martina Pavlíková. 

Reálne tak hrozilo, že po silnom náraze sa vykoľajený vlak prevráti. Cestujúcich previezli hasičským evakuačným autobusom. Premávku na jednokoľajovej trati museli na celý deň pozastaviť pre vážne poškodenie koľajiska. "Zaznamenali sme vybočenie koľaje, sú tam rozbité podvaly a ďalšie súčasti. Nasadili sme všetky sily a prostriedky na opravu, budeme radi ak to stihneme do polnoci," povedala Pavlíková. 

Polícia už v tomto prípade začala trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy