Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dávida Brtvu zadržala polícia. Previezli ho do väznice v Leopoldove
Zdielať na

Dávida Brtvu zadržala polícia. Previezli ho do väznice v Leopoldove

TRNAVA / Polícia v utorok ráno zadržala Dávida Brtvu, ktorý figuruje v kauze nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. Odsúdený je spolu s Patrikom Pachingerom, ktorý skončil v rukách polície ešte minulý týždeň.

Dávida Brtvu, na ktorého bol vydaný európsky zatykač, zadržali v parku pri okresnom súde v Trnave. "Myslím si, že je to buď naschvál alebo nejaká zlomyseľnosť niekoho," povedal Brtva pre portál Aktuality.sk. Tváril sa, že o európskom zatykači nič nevie. "Teraz mi bolo oznámené, že je po mne nejaké pátranie. Aj keď špeciálny súd alebo žiadny súd mi zatiaľ nič neodoslal," dodal.

Súd mal v utorok rozhodovať o jeho podmienečnom prepustení v súvislosti s rozsudkom v kauze BMG Invest a Horizont Slovakia. Sudca nesúhlasil so súdnym konaním za jeho neprítomnosti, preto súd odročil a policajti zobrali Brtvu do výkonu trestu. "Z dôvodu prípadného dodania do výkonu trestu odňatia slobody sa môže zmeniť miestna príslušnosť súdu, ktorý je oprávnení rozhodovať o žiadosti o podmienečné prepustenie," povedala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová. 

O 10:10 ho odovzdali do rúk väzenskej stráže v Leopoldove. Najvyšší súd Brtvu odsúdil v kauze skrachovaných nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia na deväťročné väzenie. O tom, či odsúdený Brtva zostane vo väzení alebo pôjde na slobodu, bude sudca rozhodovať až na konci augusta. Okrem toho chce Dávid Brtva podať dovolanie na Najvyšší súd v kauze skrachovaných nebankových subjektov. Odsúdený Patrik Pachinger tak už urobil.

Po Brtvovi pátrala polícia. Na výkon trestu mal nastúpiť hneď po rozsudku, väzeniu sa vyhýbal. "Najvyšší súd v prípade Dávida Brtvu nariadil okamžitý výkon trestu," uviedla hovorkyňa najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

Keď bol Brtva stále na slobode, súd vydal ďalší príkaz. "Príslušnému útvaru v pôsobnosti Okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave III. bol v priebehu minulého týždňa doručený príkaz na dodanie do výkonu trestu na odňatie slobody zo strany najvyššieho súdu," uviedol policajný hovorca Michal Szeiff.

Prednedávnom vzali do väzby aj spoločníka Dávida Brtvu Patrika Pachingera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy