Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Borženský sa túžby po slobode nevzdáva. Súd rozhodne už o pár hodín
Zdielať na

Borženský sa túžby po slobode nevzdáva. Súd rozhodne už o pár hodín

KOŠICE / Bývalý boss košického podsvetia Dušan Borženský túži po slobode. Vo väzení v Šaci si odpykáva trest za tri mafiánske vraždy. Nedávno si podal v poradí tretiu žiadosť o prepustenie na slobodu. Od verdiktu ho delí už len pár hodín.

Senát tentoraz o žiadosti nebude rozhodovať za bránami väznice. Odsúdeného Borženského privedie eskorta do budovy súdu. "Sudkyňa Okresného súdu Košice II vytýčila termín verejného zasadnutia vo veci žiadosti odsúdeného Dušana B. o podmienečné prepustenie z výkonu trestu na pondelok 9. júla," uviedla hovorkyňa súdov v Košiciach Anna Pančurová.

O prepustenie na slobodu bojoval aj v máji, krátko pred rozhodnutím senátu si to ale rozmyslel a na poslednú chvíľu svoju žiadosť stiahol. O pár dní si podal ďalšiu, elektronický systém prípad pridelil rovnakému senátu. Bývalý boss podsvetia sľubuje, že na slobode bude viesť riadny život. "Rozhodne plánujem žiť plnohodnotne a čestne, už viac sa nechcem zaoberať žiadnou kriminálnou činnosťou, alebo aby som padol do nejakých komunít ľudí, ktorí sa zaoberajú takýmito vecami. Celá moja minulosť bola vlastne mnou odsúdená," uviedol odsúdený Borženský. 

Podľa hodnotenia väznice Borženský spĺňa podmienky na prepustenie iba čiastočne. Nemá disciplinárne tresty a nazbieral osem pochvál. Senát do konania pribral znalca z odboru psychiatria, ktorý vypracoval znalecký posudok či existuje riziko recidívy. Závery posudku budú zrejme rozhodujúce pri rozhodovaní súdu. "Chcem sa venovať len mojej dcére, byť jej oporou, to je pre mňa dôležité, lebo celý život rastie bezo mňa, ona ma pozná len z návštev," uviedol Borženský. 

Borženský si v Šaci odpykáva 23-ročný trest, a to za vraždy Karola Kolárika, Jána Kromku a Fadila Pasjača. Za mrežami je už takmer 18 rokov. Ak by si mal napokon odpykať celý trest, na slobodu by sa dostal až v roku 2023.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy