Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Útulok sa bráni pred otrávením psov. Jed by mohol zabiť aj človeka
Zdielať na

Útulok sa bráni pred otrávením psov. Jed by mohol zabiť aj človeka

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Extrémne silný jed použil neznámy páchateľ v útulku pre psov v Novom Meste nad Váhom. Otrávil niekoľko šteniat. Podľa zistení polície použil nebezpečnú látku, ktorá spôsobuje vnútorné krvácanie a môže usmrtiť aj človeka.

V priebehu dvoch týždňov niekto v útulku v Novom Meste nad Váhom otrávilo štyroch psíkov. "Začali nám hynúť malí psíkovia. Bolo to rýchle, ten psík vykrvácal," opísala udalosti Oľga Áčová z útulku Nádej.

Prvé problémy začali mať v útulku s neznámym páchateľom koncom minulého roka. "Tam, kde púšťame veľkých psov, sme našli vajíčka na tvrdo a bolo v nich napichané niečo zelené," dodala Oľga Áčová. Psy ich našťastie nezjedli, ale nedávno niekto otravu do výbehu hodil opäť. "Dali sme prvého psa na pitvu a potvrdili nám, že ide o rozleptanie," uviedla Oľga Áčová.

V útulku chceli vedieť aký jed im zabil štyroch psíkov. Dali si teda urobiť dôkladný rozbor. Výsledok ich šokoval, pretože je to vysoko toxický jed, ktorý môže zabiť aj človeka.

Podľa zvieracej ombudsmanky išlo o trestný čin týrania zvierat, za ktoré hrozí 1 až 5 rokov väzenia alebo aj viac, keďže tu išlo o súbeh ďalších možných trestných činov. "Jednoznačne v súbehu s trestným činom všeobecného ohrozenia a tiež s trestným činom nedovolenej držby a prechovávania omamných látok, jedov a prekurzorov," povedala zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

Psíkovia niekoľko dní ukrutne trpeli, čiže išlo o týranie. Keďže išlo o extrémne prudký jed podávaný vo farebných pilulkách, mohlo dôjsť k ohrozeniu najmä detí. "Do útulku chodí denne asi 20 ľudí, prevažne rodiny s deťmi. A tento jed, ktorý je farebný, bol voľne pohodený v priestoroch útulku," informovala Zuzana Stanová.

Navyše ide o extrémne silný jed a manipulácia s ním podlieha špeciálnemu režimu. U človeka môže spôsobiť smrť, ktorá však prichádza pomaly. Rodičia by si to na dieťati ani nemuseli všimnúť. "Na začiatku len nejaká letargia, nechutenstvo," opísala priebeh Zuzana Stanová.

Páchateľ nie je známy a polícia po ňom vraj ani nepátrala."Nebolo preukázané, že by išlo o trestný čin týrania zvierat. Prípad sme postúpili na priestupokové prejednanie Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe," informoval hovorca KR PZ Trenčín, Pavol Kudlička.

Prípad riešili ako újmu na majetku a nebrali do úvahy aj týranie a všeobecné ohrozenie. Ombudsmanka podala sťažnosť okresnej prokuratúre. Podobný postup nie je ojedinelý, ale od septembra už podľa nového zákona nebude možné takýto prípad uzavrieť ako priestupok.

Nie len psi sú ohrozené, pozrite si reportáž o sokoloch, ktoré sa tiež niekto snaží otráviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy