Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nebezpečná rybačka. Medvedica spadla na rybára a zahryzla mu do stehna
Zdielať na

Nebezpečná rybačka. Medvedica spadla na rybára a zahryzla mu do stehna

LIPTOVSKÁ MARA / Na Liptovskej Mare napadla rybára medvedica. Zahryzla sa mu do nohy, pričom mu spôsobila obrovskú ranu. Zuby zvieraťa iba o vlások minuli tepnu. Tridsaťročný rybár má za sebou už štyri operácie.

Partia rybárov spala v stane na brehu Gôtovanskej zátoky. Uprostred noci išiel jeden z mužov na malú potrebu. "Keďže bol spln, ani som si baterku nerozsvecoval a pošiel som od stanu asi 40 metrov. Začul som fučanie, no to už bolo neskoro, ale rozbehol som sa ku vode," povedal napadnutý rybár Peter.

Rybár sa zrejme nevedomky dostal medzi medvedicu a jej mladé, ktoré sa k vode prišli napiť. Vidiac v ňom hrozbu, sa za ním statné zviera rozbehlo. "Zakopol som, medvedica spadla na mňa a zahryzla mi do stehna," opísal udalosti Peter. Medvedica mužovi vytrhla z nohy kus svalu. Krik zobudil jeho kamarátov. Kým mu pribehli na pomoc medvedica sa stratila v húštine. Pri pohľade na zakrvaveného Petra kamaráti nestratili duchaprítomnosť. Vytiahli ho na breh a dali mu prvú pomoc. "Zastavili krvácanie stiahnutím nad ranou, sa tiež báli, aby sa ten medveď nevrátil, tak hodili delobuch," dodal napadnutý rybár. 

Po prevoze do nemocnice museli Petra okamžite operovať. V stehne má ranu s rozmermi 20 na 30 centimetrov. Celkovo má za sebou už štyri zákroky a ešte minimálne raz toľko operácií ho čaká, plus plastika stehna. Napriek všetkému mohla podľa neho rybačka dopadnúť oveľa horšie. Pôvodne tu totiž mala stanovať aj jeho manželka s trojročným synom. "Neviem si predstaviť aké by to malo následky, keby ten malý chlapec mal ísť so mnou v noci cikať," povedal s obavou Peter.

Po napadnutí prijal opatrenia aj rybársky hospodár. "Pri každom predaji povolenky upozorňujem ľudí na možnosť stretu s medveďom. Sledovali sme tu medvede, ale nikdy nedošlo k ataku," povedal Roman Gemzický, rybársky hospodár. Medvede sem nechodia len za zdrojom vody, láka ich aj poľahky získaná potrava. "Ľudia by nemali čistiť ryby pri vode a hádzať tie vnútornosti do kriakov, lebo to láka, rybina obzvlášť láka medvede," dodal Roman Gemzický.

Napadnutý rybár je zároveň miestnym aktívnym poľovníkom. Na problematiku premnožených medveďov má jasný názor. "Jednoznačne treba dať medveďa do plánu lovu," dodal Peter.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy