Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Streľba v ohrození v blízkosti domov. Poľovníci stretli medveďa
Zdielať na

Streľba v ohrození v blízkosti domov. Poľovníci stretli medveďa

ROKYTOV / Neďaleko obce Rokytov v okrese Humenné sa strieľalo. Výstrelmi chceli poľovníci zahnať medveďa, ktorý k ním z húšťavy prišiel na vzdialenosť niekoľkých metrov. Na agresívneho medveďa obyvateľov obce upozornili aj rozhlasom. Hoci sa vo vzdialenosti 200 metrov od domov strieľať nemá, v kritických situáciach to platiť nemusí.

Podľa slov starostu sa s medveďom zoči-voči stretli miestni poľovníci. Stalo sa to v lese neďaleko obce. Doteraz prítomnosť medveďov dokumentovali iba fotopasce. K dvom poľovníkom podľa slov starostu prišiel na niekoľko metrov. "Ten medveď vyšiel z húšťavy, k nim prišiel, keď ho videli, tak ešte stihli do vzduchu vystreliť. Je to nebezpečné, keď tuná sa tak blízko sťahujú pomaly do obce," uviedol starosta obce Rokytov Jozef Drobňák. 

Vo vzdialenosti 200 metrov od ľudských obydlí by sa strieľať nemalo. Iné to je ale v prípade, keď sa človek cíti ohrozený. "Výstrely podľa mňa boli na mieste v prípade bezprostredného ohrozenia života alebo zdravia poľovníka je možné použiť zbraň aj v menšej vzdialenosti," povedal predseda poľovníckej komisie Obvodnej poľovníckej komory Humenné Jaroslav Dutko.

Na prítomnosť medveďa ľudí upozorňuje aj obecný rozhlas. Starosta chcel varovať hlavne hubárov, ktorým začala sezóna. Mnohí od návštevy lesa radšej upustia. Medveď je síce chránený celoročne, no v prípade vážneho ohrozenia nemusí ísť iba o výstrely do vzduchu. "Áno, priamo na toho medveďa, pokiaľ hrozí bezprostredný útok, že sa chystá zaútočiť na človeka," uviedol Dutko. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy