Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zamestnanec domova pre seniorov: Klienti dostávali lieky, ktoré užívať nemali
Zdielať na

Zamestnanec domova pre seniorov: Klienti dostávali lieky, ktoré užívať nemali

BRATISLAVA / Morfium a psychiatrické lieky vo veľkých dávkach mali podávať klientom zariadenia opatrovateľských služieb. Dôchodcovia tieto lieky pritom nemali dostať a tí, ktorí im ich dávali, na to nemali dostatočné vzdelanie, tvrdí to bývalý zamestnanec zariadenia.

Marián nastúpil ako asistent sestry do zariadenia opatrovateľskej služby v novembri 2016. Mesiac potom, keď vrchná sestra odišla sa z neho stal neoficiálny vrchný brat. K jednej z jeho pracovných činností tak patrilo aj podávanie liekov klientom, aj keď na to nemal vzdelanie.

"Všetci sme ich tam podávali. Všetko napísal alebo povedal pán B. osobne. V domove seniorov môžeme pichať inzulín, ale maskulárne by mala pichať zdravotná sestra, ktorú sme tam nemali ani jednu. On povedal, že sme pod jeho krídlami a on si to berie na svoju zodpovednosť," uviedol bývalý zamestnanec Marián.

Marián začal tušiť, že v zariadení nie je všetko s kostolným poriadkom, keď sa ako vrchný brat dostal k zdravotným dokumentáciám klientov a zistil, že dostávali lieky, ktoré nemali dostávať, napríklad morfium či psychiatrické lieky vo vysokých dávkach. "My ostatní sme vtedy prestali a začali sme to riešiť s inštitúciami a keď sa to nedalo zvládať, tak sme odišli," povedal Marián.

Zariadenie bolo v piatok už definitívne zatvorené. Vnútri nie sú už žiadny klienti ani personál. Reportér TV JOJ, Ján Baček sa už tretí deň pokúšal spojiť aj s vedením, telefón bol ale vypnutý.

Prokurátor ešte v stredu podal návrh na väzobné stíhanie obvinenej dvojice. Ivan (51), vyučený kuchár, ktorý bol predsedom správnej rady neziskovky a vydával sa za lekára, a 18-ročná Vanesa, ktorá v zariadení začínala ako upratovačka a neskôr sa z nej stala opatrovateľka, budú stíhaní väzobne. Dnes o tom rozhodol sudca.

"Uznesenie Okresného súdu Bratislava I o väzbe doposiaľ nenadobudlo právoplatnosť. Proti rozhodnutiu súdu podali s ťažnosť obaja obvinení i prokurátor," uviedol Oliver Janíček z Krajskej prokuratúry v Bratislave. 

Nevyplatené mzdy budú mať taktiež dohru na súde. Niektorí bývalí zamestnanci plánujú v najbližších dňoch podať trestné oznámenie na políciu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy