Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Razia v domove pre seniorov. Zamestnanci podľa polície ohrozovali život dôchodcov
Zdielať na

Razia v domove pre seniorov. Zamestnanci podľa polície ohrozovali život dôchodcov

BRATISLAVA / Najhoršie sa potvrdilo. Podozrenie z nelegálneho podávania liekov v zariadení opatrovateľských služieb v Bratislave, ktoré Televízii JOJ oznámila vnučka jednej klientky vo štvrtok potvrdila polícia. Vyšetrovateľ v tomto prípade obvinil dvoch ľudí.

​"Volali nám kvôli tomu, že domov sa zatvára dnešným dňom a že si máme prísť pre rodinných príslušníkov," hovorí pre TV JOJ hovorí vnučka klientky, ktorá žila v zariadení opatrovateľských služieb v Bratislave.

Dvadsaťštyri klientov, medzi ktorými sú aj ležiaci dôchodcovia museli opustiť priestory zariadenia opatrovateľskej služby v Bratislave. Polícia tam urobila raziu. Zaistili lieky ako aj rôzne dokumenty. Podľa vnučky jednej klientky policajti dôchodcom mali brať aj krv, pre podozrenie z nelegálneho podávania liekov.

"Brali každému krv, pretože tu bolo podozrenie na nelegálne podávanie liekov," dodáva vnučka klientky.

Nedostali výplaty

Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že zamestnanci už dva mesiace nedostali výplaty a rovnako nemali peniaze ani na samotný chod zariadenia. Nikto z nich teraz nevie čo bude ďalej.

"Babka je v poriadku, len tí starí ľudia, viete, pre nich je toto strašný šok. To je hrozné ich z jedného dňa na druhý niekam sťahovať. Tí ľudia tu čakajú na smrť a toto je pre nich hrozná vec," dodáva vnučka klientky.

"Bratislavský samosprávny kraj koordinuje premiestňovanie klientov, ktorí prejavili záujem. Avšak, v tejto chvíli sa k prípadu až do jeho ukončenia nemôžeme vyjadriť," uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman Habancová.

Obvinili dvoch ľudí

Zo zločinu poškodenia zdravia bolo začaté trestné stíhanie vo veci. Vyšetrovateľ obvinil 51 ročného Ivana z okresu Pezinok a 18 ročnú Vanessu z okresu Malacky.

"Podľa doposiaľ zabezpečenej dôkaznej situácie obvinení od presne nezisteného času a dňa v roku 2016, až do dňa 03. júla 2018 v priestoroch zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby indikovali a podávali osobám umiestneným v tomto zariadení rôzne lieky a liečivá aj napriek skutočnosti, že nemali predpísanú odbornú spôsobilosť na takéto úkony," uviedol policajný hovorca Michal Szeiff.

Klientom mali podávať lieky injekčne, ale aj vo forme tabliet či kvapiek. Podľa polície tak mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia, dôchodcov mohli predávkovať či zabiť.

Ako dodal policajný hovorca Michal Szeiff, počas prehliadky boli na základe súhlasu prokurátora zadržané v súčasnosti už obvinené dve osoby. Dvojica obvinených je v policajnej cele. Vyšetrovateľ spis preložil prokurátorovi, ktorý rozhodne ako ďalej. V prípade preukázania viny im hrozí 3 až 8 rokov za mrežami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy