Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Finančná správa na kontrole. V krčmách hľadali automaty
Zdielať na

Finančná správa na kontrole. V krčmách hľadali automaty

BRATISLAVA / Colníci a daniari urobili v závere minulého týždňa vo viacerých prevádzkach poriadny prievan. V boji s nelegálnym hazardom pritvrdili a urobili doteraz najväčšiu raziu. Zabavili viaceré hracie automaty a čakajú čo prinesú výsledky expertíz.

Do viac ako sto pohostinstiev a krčiem na celom Slovensku zavítalo koncom minulého týždňa približne 180 pracovníkov finančnej správy. Zaujímalo ich jedno, či sa v nich nachádzajú herné automaty.

Po tom, čo novela zákona o hazardných hrách sprísnila podmienky aj pre výherné automaty, sa mnohí podnikatelia rozhodli legislatívu obísť. Po novom by totiž museli mať v prevádzke minimálne dvanásť herných zariadení a museli by spĺňať pravidlá stanovené pre herne. Zákon obchádzali tak, že z hracích automatov urobili kvízomaty.

"Prevádzkovatelia reagovali na tieto zmeny tak, že začali byť v prevádzkach umiestňované takzvané kvízomaty. To sú hracie automaty, ktoré boli prekrstené na kvízomaty," opisuje prezident finančnej správy František Imrecze.

Počas razie pracovníci finančnej správy odhalili množstvo automatov, ktoré sa tvárili ako kvízomat. Lenže po jednoduchej otázke hra pokračovala ďalej. Takéto konanie odsudzuje aj asociácia zábavy a hier, ktorá chráni záujmy veľkých herných spoločností. "My vítame,  že štát sa chystá vymazať nelegálny hazard, ale musí si zároveň uvedomiť, že nemôže vymazávať legálny hazard," povedala hovorkyňa AZAH a APV Dominika Lukáčová.

Colníci a daniari zadržali mnohým podnikateľom účtovníctvo, aby preverili podozrenia z trestnej činnosti na dani z pridanej hodnoty a dani z príjmov právnických osôb. Zaistili viacero herných automatov a zaslali ich na expertízu.

"My sme uvedené kvízomaty, ktoré sme zaistili a zaistili sme ich päť, postúpili na technický skúšobný ústav kvôli tomu, aby nám posúdili, či ide o hru podobnú hazardnej hre a požiadali sme o znalecké preskúmanie jednotlivých prístupov k serverom," informuje riaditeľ KÚFS Ľudovít Makó. 

Okrem toho, že majitelia pohostinstiev nakúpili automaty s certifikátom na akože legálny kvízomat, je totiž problémom aj to, kam zisky prúdia. Všetky servere nachádzajúce sa mimo Slovenska znamenajú pre našu štátnu kasu odliv peňazí.

makó:

Podnikateľom, u ktorých sa po expertíze zistia porušenia zákona, hrozí finančná sankcia v minimálnej výške 15 tisíc eur. Tá sa však môže vyšplhať až na likvidačných 250 tisíc eur u fyzických osôb a u právnických až do výšky pol milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy