Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cukríky namiesto liekov. Falošný lekár podviedol desiatky ľudí a aj vlastného priateľa
Zdielať na

Cukríky namiesto liekov. Falošný lekár podviedol desiatky ľudí a aj vlastného priateľa

PRAHA / Falošného detského lekára zadržali pražskí kriminalisti. Na internete podviedol desiatky ľudí, ktorí si u neho objednali lieky na predpis. Peniaze si nechal a žiadne lieky neposlal.

Mladý muž sa predstavoval ako pediater z motolskej nemocnice a zároveň odborný asistent. Problém je ale v tom, že v pražskej nemocnici nikto podobný nepracuje. "Kriminalisti v jeho byte zaistili bianko predpisy, falošné lekárske správy, ale tiež vizitky, podľa ktorých mal byť 29-ročný muž detským pediatrom v jednej z nemocníc Praha 5," informoval Tomáš Hulan, hovorca polície Praha. 

V skutočnosti využíval tieto falošné údaje, aby získal od ľudí peniaze. Podával inzeráty, na ktoré sa mu ľudia ozývali a tvrdil, že dokáže zohnať lieky na predpis s obsahom psychotropných látok. Keď mu dôverčiví ľudia peniaze poslali, už sa viac neozval. "Väčšinou im nič neposlal alebo im poslal niečo úplne iné, napríklad Lentilky, nejaký peroxid, pokrčené noviny a podobne. Podvedených je v súčasnej dobe viac ako 30 a pribúdajú. Škoda zatiaľ predstavuje približne 2000 eur," uviedol kriminalista.

Policajti sa po zadržaní falošného lekára nestačili čudovať. V jeho byte našli knižnicu plnú lekárskych kníh, odborné knihy aj v cudzích jazykoch. Ukázalo sa, že mladý muž je bývalý študent medicíny, ktorého vyhodili po dvoch semestroch. Pre udržanie si vzťahu predstieral, že je doktor. Každé ráno sa prezliekol do lekárskeho plášťu a odišiel. "Priateľ nechápal, ako to nemôže byť lekár, pretože sa pripravoval na atestáciu a on ho z toho skúšal a všetko skutočne vedel. Údajne chodil na skúšky a aby bola fikcia dokonalá, tak má pripnutý rozpis služieb. Rovnako je tam napísané, kedy má dovolenku, hoci do práce nikdy nechodil," dodal kriminalista.  

Falošný lekár už sedí vo väzení a hrozí mu päťročné väzenie. "Dvadsaťdeväťročný muž je obvinený z trestných činov nedovolenej výroby a činnosťou s omamnými a psychotropnými látkami a jedmi, podvodu a ohrozovania zdravia škodlivými potravinami a inými predmetmi," dodal Tomáš Hulan.

Pozor by si mali dávať aj obyvatelia slovenska na lieky predávané na čiernom trhu. Pozrite si o tom nasledujúcu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy