Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rybári pytliačili na mieste, kde platí zásada chyť a pusť. Neprichytili ich tak po prvýkrát
Zdielať na

Rybári pytliačili na mieste, kde platí zásada chyť a pusť. Neprichytili ich tak po prvýkrát

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA / Na Zemplínskej Šírave prichytila rybárska stráž pytliakov priamo pri čine. Dvaja muži z Maďarska lovili ryby bez povolenia. Muži putovali do policajnej cely. Aj vlani s nimi mala rybárska stráž podobnú skúsenosť.

Dvaja muži maďarskej národnosti si na brehu rozložili udice a užívali si ničím nerušenú rybačku, a to až do chvíle, kým ich neprišla skontrolovať rybárska stráž. "Na prímestskej oblasti som zaregistroval auto, ktoré tu takisto bolo minulého roku. Tá istá osádka, takisto pytliačili, boli obvinení a tohto roku zasa," povedal hospodár a vedúci rybárskej stráže na Zemplínskej Šírave Milan Tegi. 

Zemplínska Šírava je revír s režimom chyť a pusť. To znamená, že všetky ulovené ryby sa musia vrátiť späť do vody. Pytliaci toto pravidlo nielenže porušili, no ryby lovili bez platného povolenia. "44-ročný a 66-ročný občan Maďarskej republiky lovili ryby bez platného rybárskeho povolenia a bez platného rybárskeho lístka," povedala policajná hovorkyňa v Košiciach Lenka Ivanová. 

"Ryby nedosahovali ani zákonom stanovenú lovnú mieru, ukryté boli asi dva metre od rybárov v takých kríkoch," uviedol Tegi. Pytliaci ulovili celkom šesť kusov rýb a pre rybársky zväz spôsobili škodu viac ako 20 eur. "Tvrdili, že tam boli asi 15 minút, mali dva prúty, dve udice s navijakom, čiže chytali spôsobom na ťažko," vysvetlil Tegi. 

Nepoučiteľní muži už presne vedeli, čo ich čaká. Minuloročný pobyt v cele im zrejme nestačil, a tak sa tam za asistencie polície vrátili opäť. "Vtedy boli asi prichytení v máji začiatkom sezóny a tohto roku v júni," povedal Tegi. "Poverený príslušník mužov obvinil z trestného činu pytliactva. Uvedený skutok bol realizovaný a ukončený v takzvanom super rýchlom konaní, podaním návrhu na obžalobu," uviedla Ivanová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy