Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kysucký fantóm, ktorý ako 16-ročný napadol 6 žien, už pozná trest
Zdielať na

Kysucký fantóm, ktorý ako 16-ročný napadol 6 žien, už pozná trest

KYSUCE / Mladý 17-ročný Kysučan si v stredu vypočul rozsudok za trestné činy, ktorých sa podľa obžaloby dopustil, keď mal 16 rokov. On sám sa priznal k tomu, že bezdôvodne napadol šesť žien. Jeho najmladšia obeť mala v čase útoku iba trinásť rokov. Brutálne zbil aj jedného chlapca.

Do budovy Okresného súdu v Čadci mladíka priviezli zo Žiliny, kde je vo vyšetrovacej väzbe už od decembra 2017. Podľa obvinenia predtým, ako ho policajti dolapili, tento útly Kysučan šíril veľký strach v celej Čadci. Ani vlastná mama netušila, čo sa v jej synovi skrýva. "No bol to pre nás šok, viete, ale čo sme už mohli urobiť," povedala. 

Surová bitka

Obžaloba hovorí, že ľudí, na ktorých zaútočil, si vyberal náhodne, v rôznych častiach mesta, či už na sídlisku, alebo v centre. Všetky svoje obete surovo zbil. Do troch žien neváhal kopať, keď pri jeho útoku spadli na zem. Chlapcovi, ktorého napadol na železničnej stanici, skákal po hrudi. "Tri z napadnutých žien vyhľadali aj lekársku pomoc," uviedla policajná hovorkyňa, Jana Balogová. "On vie, čo spravil, takže ja nemám čo dodať," dodala jeho mama. 

V súdnej sieni Ján netajil, že má určité problémy s alkoholom. A niektoré svoje obete napadol práve vtedy, keď mal vypité. "Obžalovaný bol uznaný vinným z prečinu výtržníctva a z prečinu ublíženia na zdravý," informovala hovorkyňa krajského súdu, Lenka Belavá. 

Sexuálne konanie 

Na hlavnom pojednávaní sudkyňa zdôraznila, že znalec z odboru psychiatrie definoval jeho činy ako sexuálne agresívne konanie. "Za čo mu bol uložený úhrnný trest odňatia slobody vo výmere šesť mesiacov. Výkon trestu bol podmienečné odložený a bola mu uložená skúšobná doba v trvaní dvoch rokov," pokračovala Belavá. 

Síce dostal podmienku, ale musí absolvovať ochranné sexuologické liečenie ústavnou formou. Navyše, celé dva roky nemôže piť alkohol. Verdikt ale ešte právoplatný nie je. "Splnomocnenec z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny si ponechal lehotu na podanie odvolania," informovala hovorkyňa súdu.  Ján teda zatiaľ poputoval naspäť za mreže, do vyšetrovacej väzby.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž. Ľudia z neho mali strach: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy