Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Uzavreli ďalšie kúpalisko. Pod zemou objavili chladničky a kilá odpadu
Zdielať na

Uzavreli ďalšie kúpalisko. Pod zemou objavili chladničky a kilá odpadu

DIAKOVCE / Nestáva sa často, aby na obľúbené termálne kúpalisko vpustili bagre. V Diakovciach ale vyšetrujú možný trestný čín. V areáli, ktorý obec prenajíma spoločnosti z Galanty, objavili jamu, plnú komunálneho a iného odpadu. Kúpalisko museli zatvoriť.

Na konci pozemku kúpaliska v Diakovciach sa v stredu kopalo. Nešlo však o stavebný ruch, prítomní boli policajti. Bagrovalo sa v súvislosti s prebiehajúcim trestným konaním. Podnetom naň boli informácie a fotografie, podľa ktorých sa na kúpalisku malo zahrabávať niečo do zeme. Minulý rok ich niekto doručil na odbor životného prostredia v Šali.   

"Zistili sme, že sa tam nachádza zakopaný komunálny odpad, ďalšie iné odpady – napríklad chladnička, drevo, železo, rôzne plechovky, rôzne plasty, úplne rôzny odpad, aký môže vzniknúť na kúpalisku," uviedla Miroslava Danišová  z Odboru životného prostredia Okresného úradu v Šali. Obec Diakovce kúpalisko už 12 rok prenajíma. V stredu boli prizvaní len ako vlastníci. "Odjakživa sme to zveľaďovali, a to že niekto toto urobí je nehorázna vec," poznamenala Kristína Jakócsová starostka obce.  

Príbeh kúpaliska

Pred 3 rokmi si areál termálneho kúpaliska prenajala firma s ručením obmedzeným(s.r.o) , s konateľom z Galanty. Nápis na dverách, z ktorých vychádzali vykúpaní študenti, hlásal, že je zatvorené. Dovnútra sme sa nedostali. Vraj až keď príde konateľ s advokátom. "Obec odváža komunálny odpad pravidelne, máme doklady, nechápeme ani my o čo sa tu jedná. Predtým čo tu bolo nevieme," vyjadril sa k situácii zamestnanec kúpaliska.  

Zaujímavé sú letecké fotografie V roku 2014, za predchádzajúceho prenajímateľa, tam bola zelená lúka, na tej spred dvoch rokov, kúpalisko spravoval už súčasný prenajímateľ, vidieť stopy po zemných prácach. "Vyšetrovateľ policajného zboru vedie trestné stíhanie vo veci pre trestné činy ohrozenie a poškodenie životného prostredia a za neoprávnené nakladanie s odpadmi," vyjadrila sa hovorkyňa polície v Nitre Renáta Čuháková.

Zmluva s obcou hovorí o dovoze komunálneho odpadu veľkokapacitnými, 8 kubíkovými kontajnermi. Podľa počtu objednaných kontajnerov, napríklad za vlaňajší rok návštevníci a prevádzkovateľ produkovali priam závideniahodne málo odpadu. Podľa slov starostky to bol len dvakrát jeden kontajner. K situácii sa vyjadril aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. "O inej zmluve nevieme, bola nám doložená len zmluva s obcou," prezradila Mária Kraváriková z úradu.

 Termálne kúpalisko má sezónu od júla do septembra, okrem denných návštevníkov poskytuje ubytovanie v chatovej osade, autokempingu a turistickej ubytovni.

Pozrite si archívnu reportáž o kvalite vody na kúpaliskách a v jazerách: 

Najčítanejšie správy