Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenský rekord v nafúkaní je viac ako 5 promile. Muž prešiel v takom stave 150 kilometrov
Zdielať na

Slovenský rekord v nafúkaní je viac ako 5 promile. Muž prešiel v takom stave 150 kilometrov

BRATISLAVA / Slovenským rekordérom vo fúkaní do alkotestera je pravdepodobne muž zo Zvolena. Mal v krvi vyše 5 promile. Tridsaťšesťročný vodič prešiel v úplnej opitosti neuveriteľných 150 kilometrov.

Nechýbalo veľa a prekročil by maximálnu kapacitu policajného alkoholtestera. Tie sú podľa certifikátu kalibrované na maximálnu hodnotu 2,65 miligramu na liter, čo je v prepočte približne 5,3 promile.

"Sú tam vlastne dve možnosti ako takáto situácia môže vzniknúť. Jedná vec, že ten človek, ktorý fúka, má v krvi viac alkoholu ako je rozsah merania, druhá možnosť tá, ktorá je pravdepodobnejšia, je že človek tesne pred fúkaním požil alkohol," hovorí odborník na kalibráciu, VLAN, Andrej Sloboda. Ak je výsledok merania vyšší ako rozsah kalibrácie, tak to prístroj policajtom oznámi. Takúto dychová skúška je však ľahko spochybniteľná.

"Vždy sudca, ktorý prejednáva daný prípad, sa pozerá na tú situáciu komplexne. Vždy musí riešiť to, či tam je alebo nie je pochybnosť.Pokiaľ zistí, že je tam nejaká pochybnosť ohľadom výšky koľko bolo namerané, tak vtedy vždy pozerá v prospech obžalovaného," advokát Milan Ficek.

Aj preto policajti pri pozitívnej dychovej skúške vodičovi dávajú fúkať minimálne ešte raz a dodržiavajú 15 minútový časový odstup, aby vyvrátili akékoľvek pochybnosti. Ak absolvujete dychovú skúšku, tak krvnú už podstúpiť nemusíte. Môže si ju však vyžiadať. Čo sa týka tepelného rozsahu testera a jeho použiteľnosti, ten udáva výrobca a štandardne sa pohybuje v rozmedzí teplôt od mínus 10 po plus 50 stupňov.

"Prístroj túto skutočnosť oznámi, že sme mimo rozsahu teplôt. V tomto prípade by mal prístroj odmietnuť vykonať dychovú skúšku," dodáva Sloboda. Ale netešte sa. Ak je vonkajšia teplota nižšia ako -10 to neznamená, že prístroj, ktorý majú policajti v aute, je nepoužiteľný. Policajt ho z auta vyberá iba na vykonanie dychovej skúšky a nejaký čas trvá kým sa prístroj schladí natoľko, aby bol mimo rozsahu povolených teplôt.

"Polícia na Slovensku používa špičkové prístroje čo sa týka detekcie alkoholu. Keď to porovnáme s inými štátmi či už v rámci EU alebo mimo tak naozaj slovenská polícia využíva to najlepšie čo na trhu je," myslí si Sloboda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy