Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokurátor ho obžaloval zo zneužívania dievčatka. Obhajca tvrdí, že je nevinný
Zdielať na

Prokurátor ho obžaloval zo zneužívania dievčatka. Obhajca tvrdí, že je nevinný

PREŠOV / Závažné obvinenie má na krku muž zo severovýchodu Slovenska. Sudca rozhodoval, či ho prepustí na slobodu, alebo pôjde do vyšetrovacej väzby.

Po obvinení zo strany polície bol muž stíhaný väzobne. Sudca ho za mreže poslal z viacerých dôvodov. Jednak z obavy, že by mohol ujsť alebo sa skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu, alebo trestu, no tiež, že by mohol pôsobiť na svedkov, znalcov, či inak mariť objasňovanie skutku. Zároveň aj pre obavu, že by s trestnej činnosti mohol pokračovať. "Vzhľadom na citlivosť prípadu nie je možné poskytnúť viac informácií," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Jana Ligfayová. 

Obeťou dieťa

Údajnou obeťou muža zo severovýchodu bola 9-ročná dcéra ženy, ktorú v paneláku susedia vídavali. To, že skončil v rukách polície, ich zarazilo."No som prekvapená, ešte ona tu s ním bývala, tá pani, čo potom policajtov volala," hovorí suseda obvineného. Polícia vyšetrovanie tohto prípadu ukončila návrhom na podanie obžaloby.

Sloboda či mreže?

Policajti muža obvinili pre zločin sexuálneho násilia. Sudca už má dokonca na stole aj obžalobu v tejto veci zo strany prokurátora. "Okresný súd po doručení obžaloby musel rozhodovať, či dôvod väzby je alebo nie," informoval obhajca obvineného, Ondrej Keller.

Závažné obvinenie nekomentoval. Podľa slov jeho obhajcu je však nevinný a žalovaného skutku sa nedopustil. "V žiadnom prípade, dôkazy, ktoré sú vykonané sú podľa môjho názoru tak silné, že prokuratúra nemala čo podávať obžalobu a mala zastaviť trestné stíhanie a obvineného pustiť na slobodu okamžite," dodáva Keller. 

Sudca rozhodol

Sudca po vypočutí obžalovaného rozhodol dôvod takzvanej kolúznej väzby vypustiť. Napriek tomu sa však muž na slobodu nedostal. "Konštatoval, že dôvody takzvanej útekovej a preventívnej väzby trvajú a ponechal obžalovaného vo väzbe," hovorí horokyňa súdov Ivana Petrufová. Proti rozhodnutiu podal obvinený sťažnosť. Podľa slov jeho obhajcu pobyt za mrežami znáša ťažko.

Mužovi v prípade dokázania viny hrozí väzenie až na 15 rokov. Zvýšenú trestnú sadzbu má z dôvodu, že sa mal skutku dopustiť na chránenej osobe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy