Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trenčianskym podnikateľom, ktorí obviňovali bývalú sudkyňu z korupcie, zamietli obnovu konania
Zdielať na

Trenčianskym podnikateľom, ktorí obviňovali bývalú sudkyňu z korupcie, zamietli obnovu konania

TRENČÍN / Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček a jeho spoločník sa už niekoľko rokov snažia o obnovu konania. Pred 16 rokmi ich odsúdili za vydieranie. Janíček vzápätí prišiel o podnik pod Trenčianskym hradom. Podľa jeho slov je nevinný a všetko bolo na nich narafičené. Chce to dokázať aj pred súdom.

"Som sklamaný, myslel som, že spravodlivosť je, ale to tu zadubené a je to také, aké to bolo v rokoch 90.," reagoval Ondrej Janíček krátko po tom, ako mu súd zamietol obnovu konania. 

Spolu so svojím spoločníkom sa o ňu pokúšali už tretíkrát. V roku 2002 ich za zločin vydierania odsúdila súčasná štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Oni ale tvrdia, že sú nevinní a chcú obnovu konania. Žiadali vypočutie svedkov. To ale súd zamietol. "Napriek ich predvolaniu sa rozhodol, že ich nevypočuje, to je zmätočný postup," tvrdí advokát Daniel Lipšic. 

"Výsluchom týchto svedkov nevyplynú žiadne nové skutočnosti, ktoré neboli predmetom konania predchádzajúcich dvoch obnov konania," argumentuje rozhodnutie súdu predseda senátu. Podnikatelia sa spoliehali na výpoveď korunného svedka celého prípadu. Ten pred 16 rokmi tvrdil, že ho obaja vydierali. Najnovšie vypovedal naopak.

Ondrej Janíček tvrdí, že Monika Jankovská ho odsúdila preto, lebo podľa jeho slov pomáhala zločineckej skupine Petra Čongrádyho. "Ona ma dala mafii, aby som odovzdal nehnuteľnosť, lebo dostala 3 milióny," tvrdí podnikateľ Janíček. 

"Rozhodnutie okresného súdu, ako aj preverovanie Generálnej prokuratúry len potvrdzujú, že viackrát súdne trestaný a obžalovaný Janíček roky klame a krivo ma obviňuje. Janíček v spolupráci s niektorými novinármi (dvoch som v minulosti dokonca súdila) zneužili súčasnú spoločenskú atmosféru s cieľom zdiskreditovať ma a pomstiť sa mi za to, že som odsúdila a poslala za mreže celú organizovanú skupinu: Čongrády, Janíček, Strelčík a Zúbek," vyjadrila sa už teraz štátna tajomníčka Monika Jankovská. Obaja podnikatelia podali proti rozhodnutiu sťažnosť a prípade bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy