Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Roklina Kyseľ v Slovenskom raji je opäť otvorená. Dve turistky ale podcenili ferratu
Zdielať na

Roklina Kyseľ v Slovenskom raji je opäť otvorená. Dve turistky ale podcenili ferratu

SLOVENSKÝ RAJ / V piatok 15. júna sa skončila sezónna uzávera rokliny Kyseľ v Slovenskom raji. Sotva prešlo 24 hodín, horský záchranári už mali prácu. Pomáhali dvom mladým ženám zo Slovenska. Tie ferratu v rokline poriadne podcenili.

Dve mladé ženy sa vybrali na ferratu do Slovenského raja bez akejkoľvek výbavy. To, že to nebol dobrý nápad zistili v jej najťažšej časti. "Dorazili až k miestu Obrovského vodopádu. To je taká najexponovanejšia časť. Tým, že nemali so sebou ferratovú výstroj, tak nevedeli tento úsek prekonať," opisuje incident záchranár horskej služby, Ján Knuteľ. 

Záchranná akcia

Do záchrannej akcie tak vyrazili štyria horskí záchranári. Slovenky našli pod vodopádom bez zranení. Samé sa báli pohnúť akýmkoľvek smerom. Chlapi ich z terénu dostali. "My sme sa tam dostali terénnym vozidlom a vyprostili sme ich lanovou technikou. Tento zásah bol bez zranení," pokračuje Knuteľ. 

Podobné ferratové sety si viete zapožičať kdekoľvek v turistických strediskách v Slovenskom raji. Zakázať sa to síce nedá, no horskí záchranári vyslovene neodporúčajú ísť na ferratu iba tak s rukami vo vreckách. 

Ferratová výbava 

Do odporúčanej výbavy parí lezecká sedačka, prilba, tlmič pádov a taktiež rukavice. Tie sú odporúčané pre väčší komfort turistov, keďže cez ferratu vedie oceľové lano ktorého sa návštevník pridržiava. "Bez toho setu tam je veľmi nebezpečné ísť. Na tejto ferrate je možnosť pokĺznutia, a ten tlmič pádu zabráni tomu najhoršiemu. Je potrebné mať aj tú prilbu, lebo môžu nejaké skaly padnúť," dodáva Knuteľ. 

Je potrebné rátať aj s pohybom vo výškach. Obrovský vodopád má približne 30 metrov. Preto by prechod roklinou Kyseľ a jej ferratovou časťou mali turisti dobre zvážiť.

V rubrike Na hory sa dozviete aj to, aké nástrahy na vás môžu číhať pri vodopádoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy