Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Úrady vyšetrujú smrť mesačného bábätka. Rodičia vinia detskú lekárku
Zdielať na

Úrady vyšetrujú smrť mesačného bábätka. Rodičia vinia detskú lekárku

VAŽEC / Príčiny úmrtia mesačného bábätka z Važca prešetrujú policajti aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Rodičia sa domnievajú, že pochybila detská lekárka. Tá akúkoľvek zodpovednosť odmieta. Dieťa bolo podľa nej v čase, keď ho vyšetrovala, úplne zdravé.

Na tragické ráno z 15. mája rodina z Važca (okres Liptovský Mikuláš) určite nikdy nezabudne. Pre svoju len mesačnú dcérku privolali záchranku, dieťa nedýchalo. Do príchodu záchranárov sa mu obaja rodičia snažili pomôcť. "Dával som jej umelé dýchanie, ako mi tam povedali. Dve sanitky prišli, oživovali ju 15 alebo 20 minút, ale už nič," spomína nešťastný otec Karol Zubaj. 

Neustály kašeľ

Pitva preukázala, že príčinou úmrtia dieťaťa bol obojstranný zápal pľúc. Podľa otca navštívili s bábätkom detskú lekárku 4. aj 6. mája. Mali podozrenie, že s ich dcérkou nie je všetko v poriadku. "Išla manželka s tým, že dieťa stále kašle a neprestáva kašľať, doktorka ju trošku popočúvala a skonštatovala, že dieťa je úplne zdravé, nemáme sa čoho báť," pokračuje Karol. 

Upokojená matka tak odišla domov. Zdravotný stav malej Aničky sa podľa jej rodičov nezmenil, až do osudného rána. "Keby mala horúčky, tak by sme išli na pohotovosť, ale neboli tam horúčky. Taká normálna, ako keby zdravá, len ten kašeľ. Máme závažné podozrenie, že detská lekárka pochybila pri liečbe našej dcéry," vyslovil obvinenie otec. 

Pochybenia odmieta

Lekárka akékoľvek pochybenie odmieta. Mimo kamery povedala, že dieťa bolo počas vyšetrenia zdravé. Príčiny úmrtia novorodenca prešetruje aj polícia. "V súvislosti s touto udalosťou prebieha preverovanie vo veci podozrenia z prečinu usmrtenia a sú vykonávané všetky potrebné úkony za účelom rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku," informoval policajný hovorca Radko Moračík.

Otec ešte dvoch ďalších dcér povedal, že bude bojovať. Prípadom sa zaoberá už aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bol v tomto prípade doručený podnet, na základe ktorého úrad začal vykonávať dohľad u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. To znamená, že dohľad ešte nie je ukončený."

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy