Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd s lekármi sa konal šesť rokov po smrti nebohej. Príbuzní tvrdia, že pochybili
Zdielať na

Súd s lekármi sa konal šesť rokov po smrti nebohej. Príbuzní tvrdia, že pochybili

PREŠOV / Prípad ženy, ktorá zomrela v prešovskej nemocnici na zápal slepého čreva sa po šiestich rokoch dostal pred súd. V apríli 2012 ju s bolesťami brucha a s vysokou teplotou hospitalizovali na gynekologickom oddelení. Tretí deň po hospitalizácii zomrela. Podľa zistení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v tomto prípade pochybili lekári.

Iveta zomrela na zápal slepého čreva, tretí deň po operácii na gynekologickom oddelení v prešovskej nemocnici. Záchranka ju priviezla neskoro večer s bolesťami brucha a s vysokou teplotou. Podľa výpovedí lekárov sa už na druhý deň cítila o niečo lepšie. Podľa príbuzných sa jej stav, naopak, prudko zhoršoval. "Keď som jej dávala dole pyžamo, mala modré nohy od pása dole, akoby ste boli vyliali atrament na nohy," uviedla sestra nebohej ženy. 

Už pred hospitalizáciou jej diagnostikovali gynekologické ochorenie, no za jej bolesťou brucha bolo niečo celkom iné. Lekári ju poslali na chirurgické vyšetrenie a takzvané CT. To ale bolo plánované až o tri dni neskôr. Pre Ivetu to bolo, ako sa neskôr ukázalo, príliš neskoro. Jej stav sa zhoršil natoľko, že ju museli operovať a skončila na ARE. "Nechcite vedieť ten pohľad, čo my sme tam zažili, hadičky v nose, v ústach, z brucha a ešte keď nám ten doktor odkryl jej brucho, nebolo zašité, bolo všetko otvorené," povedala sestra nebohej. 

"Všetci obvinení svojim postupom nezistili včas zápal slepého čreva, ktoré prasklo a spôsobilo zápal podbrušnice, čo viedlo k oneskorenej operácii," uviedol prokurátor. Obvineniu z usmrtenia čelia traja lekári, ktorí v tom čase pracovali na gynekologickom oddelení. Všetci pred súdom prehlásili, že sú nevinní. "Ja vychádzam zo znaleckých posudkov, a tie hovoria že celý postup bol lege artis," povedal obhajca obžalovaného lekára.

"Úrad na základe dohľadu skonštatoval, že zdravotná starostlivosť zo strany subjektu nebola poskytnutá správne," uviedla Andrea Pivarčiová, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Sestra nebohej tvrdí, že lekár pochybil jednoznačne. "Úrad zistil pochybenia v poskytnutej starostlivosti počas hospitalizácie pacientky, pričom neboli včas zrealizované potrebné vyšetrenia," dodala Pivarčiová. 

Na rozhodnutie súdu o tom, kto pochybil a kto ponesie zodpovednosť za smrť nebohej ženy si budú musieť ešte jej najbližší počkať. V pojednávaní bude súd pokračovať v októbri tohto roka.
 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy