Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovná prestrelka v súdnej sieni. Najvyšší súd odsúdil Lališa na doživotie
Zdielať na

Slovná prestrelka v súdnej sieni. Najvyšší súd odsúdil Lališa na doživotie

BRATISLAVA / Na úvod pojednávania s Róbertom Lališom si člen senátu Štefan Harabin a jeho predseda Pavol Farkaš skočili do vlasov. Róbert Lališ, údajný boss bratislavského podsvetia, stál pred súdom v prípade šiestich vrážd. Aj Najvyšší súd ho poslal do väzenia na doživotie.

Bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin tvrdil, že súčasné vedenie súdu zneužíva to, že sa pojednávania nenahrávajú a pri protokolácií jednotlivých výpovedi dochádza k zahmlievaniu. "Porušenie zákona nie je možné tolerovať! Podávam v intenciách ústavného nálezu trestné oznámenie," uviedol Harabin. "Predsedníčka Najvyššieho súdu považuje konanie sudcu H za minimálne neštandardné. Zloženie senátu je zákonné," povedala hovorkyňa Najvyššieho súdu, Alexandra Važanová.

Opäť doživotie 

Šéf senátu pojednávanie o vine či nevine preto dvakrát prerušil. Napokon ale Róberta Lališa Najvyšší súd poslal na doživotie za mreže. Rozsudok je právoplatný, existuje voči nemu už len mimoriadny opravný prostriedok. Ten vzhľadom na viaceré pochybenia z pohľadu obhajoby pripadá do úvahy. Okrem spomínaného sporu o zákonnosti senátu po zmene rozvrhu práce súdu sa často spomínalo aj využívanie výpovedí takzvaných kajúcnikov.

Zvyšok skupiny

Okrem muža s mafiánskou prezývkou Kýbel nechýbali v súdnej sieni ani Ivan Cupper alias Vincko a Alojz Kromka zvaný Čistič. Martin Bihári, prezývaný Rus, ktorý si odpykáva 23-ročný trest a odvolal sa len voči náhrade škody, na súde chýbal. Rovnako tak Jozef Roháč, ktorý trávi doživotie v Maďarsku. Keďže nedal súhlas na pojednávanie v neprítomnosti, jeho prípad vylúčili na samostatné konanie.

Kauza šiestich vrážd 

Súd už po tretí raz rozhodoval v kauze šiestich vrážd spred 20 rokov a založenia zločineckej skupiny sýkorovcov, v ktorej Špecializovaný trestný súd v posledný dvoch rokoch opakovane uložil údajnému bossovi bratislavského podsvetia. Róbertovi Lališovi, doživotný trest. "To, čo si nahonobili, nech si teraz užívajú," vraví matka Romana Deáka, jedného zo zavraždených. Mrzí ju ale, že na lavici obžalovaných nesedel Marek Trajter, ktorý si mal podľa obžaloby vraždu jej syna objednať, no neskôr bolo pre premlčanie skutku voči nemu stíhanie zastavené.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy