Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajný viceprezident Ľubomír Ábel poslednýkrát radí, Ako to nespackať
Zdielať na

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel poslednýkrát radí, Ako to nespackať

BRATISLAVA / Ľubomír Ábel pôsobil na poste policajného viceprezidenta 8 rokov. Nedávno oznámil, že odchádza do civilu a chce sa venovať rodine. Naposledy však ešte odpovedal na otázky divákov v rámci rubriky Ako to nespackať. Rubriku sme v Krimi začali vysielať pred desiatimi rokmi a Ľubomír Ábel v nej nahradil Jána Packu.

Na chvíľu sa teda ku kedysi obľúbenej rubrike, kde sa vy pýtate a policajný viceprezident odpovedá , vrátime.  Pána Henricha z Bratislavy ako motocyklistu zaujíma , ako je to s parkovaním motoriek a skútrov v centre mesta. "Autá môžu v centre parkovať len na vyhradených miestach. Platí to isté aj pre skútre ? Alebo môžeme parkovať aj na chodníku ak necháme primerané miesto pre chodcov ? ", takto znela otázka pána Henricha. 

"Aj sme iniciovali v minulosti legislatívnu zmenu k tomu , aby cyklisti aj motorkári mohli parkovať aj v zónach, kde je zakázané dopravnou značkou zastaviť a stáť . Na takýchto miestach môžu parkovať na chodníkoch, ale za dodržania tej vzdialenosti 1,5 m šírky chodníka," odpovedal viceprezident Policajného zboru Ábel.   Parkovať by sa takto malo z dôvodu, aby aj mamičky s kočíkom či ťažko zdravotne postihnutí mohli po chodníku bezpečne prechádzať.

Zabudnuté doklady

Pani Alenu zaujíma, či je nutná pokuta v prípade, že si zabudne všetky doklady a počas jazdy ju za volantom zastaví policajná hliadka. "Samozrejme, pokiaľ to vodič nemá , áno - vystavuje sa riziku,že môže dostať pokutu, ale pri zohľadnení všetkých okolností prípadu (môže ísť o zabudnutie, bez pokút v minulosti) môže takýto priestupok obísť aj bez pokuty, s vyriešením napomenutia a policajti to aj často vo výkone robia," vysvetlil. 

Pripomenieme však , že vodič je povinný mať pri sebe vodičský preukaz, osvedčenie o evidencii vozidla, /čiže malý technický preukaz) preukazy o emisných a technických kontrolách a taktiež potvrdenie o uzatvorení PZP. Ak ich nemáte, hrozí  vám pokuta od 50 do 100 eur. 

Tolerancia alkoholu

Ľubomír Ábel zodpovedal aj na otázku, či existuje účinná prevencia pred alkoholom za volantom . A či by sa na Slovensku nulová tolerancia nemohla legislatívne zmeniť. "Úplne účinná prevencia bohužiaľ neexistuje. V súčasnosti sme svedkami testovania rôznych technických prostriedkov, aby vodič nesadol do auta pod vplyvom alkoholu, ale ani jeden nie je 100-percentný," poznamenal. 

Podľa viceprezidenta sú účinnou prevenciou práve policajné kontroly.U nás je zo zákona tolerancia alkoholu za volantom nulová, z medicínskeho hľadiska sa však pripúšťa tolerancia do 0,3 promile. Zmena v legislatíve , ktorá by reálne umožňovala toleranciu alkoholu za volantom sa však nechystá. "Nie je k tomu žiadna vôľa teraz, pretože ten značný podiel podnapitých vodičov na smrteľných dopravných nehodách je dosť vysoký,"  vysvetlil, prečo sa zmena v v legislatíve nekoná, zatiaľ. 

Ábelové priestupky

Aj viceprezident je len človek a priznal sa nám , že pokuta za dopravný priestupok neobišla ani jeho. "Musím priznať, že áno a naposledy to bolo ak sa dobre pamätám v roku 2013, a to 100 eur za jazdu v protismere," prezradil. A takisto ako aj iný vodiči aj viceprezident policajného zboru sa podrobil dychovej skúške. Policajti boli trocha zaskočení keď zistili koho zastavili, ale ja vždy som sa k ním správal v takýchto situáciách ako seberovný kolega a rešpektoval som fakt, že si plnia len svoje povinnosti najlepšie ako vedia.

Tie si 40 rokov v policajnom zbore plnil aj Ľubomír Ábel. Vo svojej funkcii zotrvá do konca tohto mesiaca a potom sa bude naplno venovať rodine a vnúčatám. "Televíznym divákom by som chcel poďakovať za aktivitu i otázky, ktoré posielali do tejto relácie, niektoré boli skutočne výborné. Cieľom bolo hlavne poradiť a podľa možnosti vysvetliť, pretože niektoré príbehy píše sám život. Je potrebné ich riešiť a nie vždy sú detailne napísané
v zákonoch. Televíznym divákom želám veľa zdravia a veľa bezpečia na Slovenských cestách,"
zaželal na záver viceprezident. 

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s viceprezidentom Ľubomírom Ábelom: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy