Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štvornohí policajti zachraňujú životy. V službe strážia aj svojho ľudského kolegu
Zdielať na

Štvornohí policajti zachraňujú životy. V službe strážia aj svojho ľudského kolegu

KOŠICE / Štvornohí policajti sú neoddeliteľnou súčasťou zboru. Majú svoje vlastné oddelenie - policajnú kynológiu. Za život im môže ďakovať aj jedna z východoslovenských dôchodkýň. Zatúlanú babičku zo zariadenia pre seniorov v Kysaku našiel pred pár dňami práve policajný pes.

V košickom kraji je 88 policajných služobných psov. Tí slúžia prakticky nepretržite a delia sa na dva typy, a to na klasickú a špeciálnu kynológiu. Tí klasickí sú na každom okrese. Venujú sa pátraniu po nezvestných, obrane a ochrane. Tí špeciálni sú na krajskom riaditeľstve. "So zameraním na vyhľadávanie psychotropných látok. Výbušných a nástražných systémov, akcelerátory horenia či na vyhľadávanie mŕtvol," povedal vedúci oddelenia kynológie Ondrej Kvokačka.

Policajný pes tiež stráži svojho ľudského kolegu. Ak hľadajú páchateľa, pred nebezpečenstvom ho varuje. "Práve preto sú služobné psy využívané, že majú ostrejšie zmysly. Majú ich na takej úrovni, kde ani technika v súčasnej dobe stále nestíha," povedal Ján Varga z odboru služobnej kynológie. Pracujú s nimi aj pri porovnávaní zaistených pachových stôp z miesta činu so zadržaným páchateľom. Štvornohí policajti si poradia so zadržaním aj v absolútnej tme. Policajti si služobné psy vychovávajú v špeciálnych vlastných chovných staniciach. Prvé skúšky do služby môžu podstúpiť ako 18 mesačné.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy