Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Štyri doláre ako odškodné. Suma , ktorú pridelil súd rodine muža zastreleného policajtmi
Zdielať na

Štyri doláre ako odškodné. Suma , ktorú pridelil súd rodine muža zastreleného policajtmi

Archívna reportáž

WASHINGTON / Porota v Spojených štátoch priznala rodine zastreleného muža políciou odškodné. Avšak len vo výške 4 dolárov. Čiastku ale následne ešte znížili a to na 4 centy, kvôli jednopercentnej zodpovednosti bezpečnostných zložiek. Očakáva sa ale ešte, že rodina nedostane ani cent, a to z dôvodu, že muž bol počas incidentu opitý.

Incident sa stal v roku 2014 na Floride, kde zástupcovia šerifa s 30 ročným Gregorym Vaughn Hillem riešili sťažnosť pre hlasné púšťanie hudby, v jeho garáži.  Spor sa ale vystupňoval a jeden zo šerifových zástupcov troma výstrelmi muža zabil.  U Hilla bola v zadnom vrecku nájdená pištol a zástupci tvrdili, že behom sporu ju držal v ruke práve on. 

Spor o to, kto je za smrť Hilla zodpovedný, skončil až v týchto dňoch. Porota rozhodla, že Hill si za zastrelenie mohol sám, pretože bol opitý, a že zasahujúci členovia polície nepoužili neprimerané prostriedky, počas zásahu. Porota viacmenej priznala každému, z troch Hillových detí, ako odškodné jeden dolár. Štvrtý dolár bol priznaný jeho matke, ako odškodné aj pre ňu, píše sa na BBC.

Porota však ďalej skonštatovala, že mužov podiel na jeho smrti je 99 percentný a len z jedného percenta za to môže šerifov úrad. Odškodné teda znížili o 99 percent, čo je vlastne 1 cent na jedného člena rodiny. V konečnom dôsledku však deti a Hillova matka nedostanú nič, alebo bude aj toto malé odškodné anulované. Mužova snúbenica Monique Davisová označila rozhodnutie súdu za srdcevrúce. "Mám veľa otázok, na ktoré chcem poznať odpoveď," vyjadrila sa.

Právny zástupca rodiny John Phillips v súvislosti s verdiktom hovoril o urážke. "Prečo zvolili jeden dolár?", vyjadril sa nechápavo. Phillips už upozornil, že pripravuje žalobu, aby sa dočkali nového súdneho procesu.

Pozrite si archívne video o zázraku, ako nepočujúce dievčatko odrazu počulo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy