Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hasiči zasahovali v horiacom kláštore. Vo vnútri sa nachádzala 96-ročná sestra
Zdielať na

Hasiči zasahovali v horiacom kláštore. Vo vnútri sa nachádzala 96-ročná sestra

ĽUBICA / Dve rehoľné sestry v nemocnici a škoda približne 20 tisíc eur. To je smutný výsledok štvrtkového požiaru v malom kláštore v obci Ľubica v Kežmarskom okrese. Horela zadná miestnosť a hustý dym sa dostal do izieb rehoľníčok.

Jednu z izieb kláštora vo štvrtok večer pohltili plamene. Na mieste muselo zasahovať niekoľko hasičov. "Keď sme prišli na miesto, bolo vidieť mierne zadymenie. Suseda nám opisovala, ako sa zo zadnej časti dymilo," opísal zásah Dušan Zwick veliteľ zásahu Hasičského záchranné zboru v Kežmarku. V dome na poschodí sa nachádzala 96 ročná členka rádu. Ostatné boli na omši v kostole hneď oproti. 

"Cez výťahovú šachtu stúpal dym hore, zadymenie bolo veľké. Viditeľnosť nebola ani na 15 centimetrov," pokračoval veliteľ zásahu. Podľa našich informácií matka predstavená neváhala a vošla dnu. Utekala na poschodie rovno do izby, kde bola najstaršia členka rádu. Chcela pomôcť, no obe boli vo vážnom ohrození. Kežmarskí hasiči im zachránili život. "Dali sme dotyčným vyvádzaciu masku a obe sme vyviedli von. Bez masky by ani jedna z nich nemala šancu prežiť," dodal Zwick.

Deväťdesiatšesťročnú rehoľnú sestru aj matku predstavenú previezli záchranári do kežmarskej nemocnice. Našťastie neutrpeli žiadne vážne zranenie, no ostali tam na pozorovanie. Hasiči oheň veľmi rýchlo uhasili, a tak sa požiar nerozšíril. Príčina požiaru je stále v štádiu vyšetrovania. 

Pozrite si reportáž o prvojúnovom požiari vo výrobnej hale: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy