Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V aute mu mohla zomrieť dcérka. Polícia a záchranca sa vďaky nedočkali, namiesto toho si vypočuli výčitky
Zdielať na

V aute mu mohla zomrieť dcérka. Polícia a záchranca sa vďaky nedočkali, namiesto toho si vypočuli výčitky

BRNO / Pondelňajšia záchrana dievčatka, ktoré rodičia nechali bez dozoru vo vozidle na priamom slnku, má nečakanú dohru. Ak by si maličkú nevšimol okoloidúci muž, mohol mať prípad tragický koniec. Záchranca Martin Menšík, ktorý je momentálne nielen pre obyvateľov Brna hrdinom, zalarmoval políciu, ktorá rozbila na vozidle okno, aby sa k dieťatku dostala. Jej otec mal ale na celú vec iný názor.

Martin Menšík zaparkoval svoje vozidlo a keď z neho vystupoval všimol si dievčatko sediace vo vedľajšom aute. 3-ročné dievčatko bolo na pokraji kolapsu. Sedelo so zvesenou hlávkou, spotené a ledva dýchalo. Záchranca išiel najprv rýchlo hľadať majiteľa auta. Keď sa mu to ale nepodarilo, zavolal na políciu. "Ja som teraz pred nákupným centrom a je tu auto, v ktorom je dievčatko a nereaguje. Je úplne spotená," takto znel telefonát okoloidúceho z Brna uvádzal Blesk.cz. Tá dorazila v priebehu minút. Po odhade situácie bolo jasné, že okno vodiča na vozidle musia rozbiť.

​Dieťatko, ktoré otec s partnerkou nechali v 30-stupňových horúčavách na zadnom sedadle z auta strážnici vytiahli za 20 sekúnd. Maličkej dali napiť a utierali ju vlhčenými servítkami, kým nedorazili zdravotníci. Medzičasom sa k autu dostavil aj otec dievčatka. Polícia ani záchranca sa ale vďaky nedočkali. Martin Menšík tvrdí, že viac ako zdravotný stav dcéry ho zaujímalo jeho vozidlo. "Reakcia nebola práve priaznivá. Ten otec, alebo partner, začal strážnikom vyčítať prečo pred tým, ako mu okno rozbili, nezavolali," vyjadril sa záchranca pre Českú televíziu.

​Vďačnosti sa naopak dočkali policajti a záchranca od záchranárov. Tí sa pre Blesk.cz vyjadrili, že: "dieťa bolo pri vedomí, neutrpelo žiadnu ujmu na zdraví a tak hospitalizácia nebola nutná. Vďaka pánovi a strážnikom sa podarilo všetko podchytiť včas," povedala hovorkyňa juhomoravskej záchranky Michaela Bothová.

20 minút trvajúci pobyt dieťatka v rozhorúčenom aute na slnku bol hraničný. Dievčatku podľa záchranárov hrozilo prehriatie organizmu, čiže hypertermia. Tá po prekročení hranice môže spôsobiť trvalé poškodenie organizmu aj smrť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy