Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
NAKA vyšetruje skutok, ktorý sa stal na súde. Muž zakričal na stráž
Zdielať na

NAKA vyšetruje skutok, ktorý sa stal na súde. Muž zakričal na stráž

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra vyšetruje skutok, ktorý sa stal priamo v budove Najvyššieho súdu po rozhodovaní v kauze troch mužov, obvinených zo šírenia extrémistických materiálov. Jeden z ich prívržencov zakričal pozdrav z čias fašistického Slovenského štátu, podľa prokurátora sa dopustil trestného činu.

V poslednej kauze NAKA čelí obvineniu dvojica žien a štyria muži, vrátane šéfa Slovenskej pospolitosti Jakuba Škrabáka, poslaneckého asistenta Ľudovej strany Naše Slovensko Michala Buchtu či speváka Jaroslava Pagáča alias Reborna. Dva týždne dozadu rozhodoval Najvyšší súd o sťažnosti prokuratúry voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu, ktorý trojicu odmietol vziať do väzby.

Na súde nechýbali ani dve až tri desiatky nakrátko ostrihaných mužov, niektorí neskrývali okázalé tetovania či nápisy ako Thor Steiner. A jeden z nich počas rozhovoru s dozorovým prokurátorom priznal farbu, ku ktorému hnutiu sa skupina hlási. Zakričal pozdrav na stráž. 

Podľa prokurátora bol spáchaný ďalší extrémistický trestný čin. Podozrivého sa na mieste nepodarilo stotožniť, hoci zbor väzenskej a justičnej stráže disponuje zoznamom všetkých osôb, ktoré sa na verejnom zasadnutí senátu zúčastnili. Prípad prevzala Jednotka boja proti extrémizmu, ktorá si zaobstarala všetky dostupné záznamy z udalosti.

"Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru môže potvrdiť, že sa uvedenou skutočnosťou zaoberá, ale vzhľadom na prebiehajúce preverovanie nie je možné poskytnúť k veci žiadne bližšie informácie," informuje hovorca polície Martin Wäldl. Vyšetrovanie trestných činov extrémizmu má od februára minulého roka na starosti Národná kriminálna agentúra. Aktuálne štatistiky tejto formy kriminality napriek opakovaným urgenciám voči kompetentným k dispozícii nemáme. Generálny prokurátor ešte vlani kritizoval, že počet odhalených i objasnených rasovo či nábožensky motivovaných trestných činov je stále príliš malý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy